Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Více bicyklů a elektrokola. Prostějov chystá rozšíření služby sdílených kol

Prostějovská radnice chystá rozšíření oblíbené služby takzvaného bikesharingu, tedy sdílení jízdních kol. Na rok 2025 a 2026 bude město hledat po konci současné smlouvy nového provozovatele, který zajistí dostupnost bicyklů v ulicích, a to ve větším počtu než v současnosti.

VIDEO: Cizinec nebezpečně ujížděl policistům skoro dvacet kilometrů. V Prostějově havaroval

Hned několik policejních vozů nahánělo ujíždějící Škodu Superb, kterou chtěla hlídka zkontrolovat v jedné z obcí u Olomouce. Muž za volantem se ale se strážci zákona setkat nechtěl a pustil se do riskantní akce. Jeho snaha uniknout byla neúspěšná,...

Prostějovští radní schválili zahájení koncesního řízení, ze kterého by měl vzejít provozovatel služby veřejného sdílení kol v letech 2025 a 2026.  „Součástí je i provozování aplikace podporující provoz systému sdílení, tedy vypůjčování kol dodavatelem, který bude vlastníkem sdílených jízdních kol. Celkem se bude jednat o sdílené užívání 165 klasických jízdních kol a 15 elektrokol, tedy nejméně 180 kol v provozu v každém okamžiku a provozování nejméně 75 míst určených pro vypůjčování a vracení kol, a to jak „pevných“ tak virtuálních,“ uvedl na webu města prostějovský primátor František Jura (ANO) s tím, že každé kolo bude viditelně zřetelně označeno znakem a názvem statutárního města Prostějova spolu s informací o podpoře jízdy na sdíleném kole městem Prostějovem.

Vypůjčování kol se těší v Prostějově značné popularitě. Tato možnost je dostupná od roku 2019, kdy ji pro město zajišťovala firma Nextbike, po třech letech jí skončila smlouva a nástupcem se stala společnost Rekola. V současnosti mají lidé prvních 30 minut jízdy zdarma, za dalších 30 minut se platí 24 korun. Ve městě je k dispozici celkem 140 bicyklů. Za rok 2023 provozovatel evidoval přes 131 tisíc výpůjček, za každou z nich město podle smlouvy platí 18,77 korun včetně DPH. V závěru loňského roku se navíc radnice dohodla s firmou i na zimním provozu sdílených kol za pevnou cenu 70 tisíc měsíčně.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Prostějov

Štítky Doprava, sdílená kola, Rekola, Nextbike půjčování kol, město, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více bicyklů a elektrokola. Prostějov chystá rozšíření služby sdílených kol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.