Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Výstava jesenického muzea přináší blíže stěžejní okamžiky historie kolem roku 1989

Podzim je časem vzdělávání. Pojďte se dozvědět něco více z naší historie a ponořit se do zajímavostí o kterých jste neměli ani ponětí. Jesenické muzeum přináší výstavu k výročí pádu komunistického režimu. Jestli vás zajímá rok 1989 i 70. a 80. léta je tahle výstava to pravé. Šumperské muzeum se zase rozhodlo zaměřit spíše na sametovou revoluci a poslední dvě desetiletí komunistického režimu.

Vlastivědné muzeum Jesenicka láká na dvojjazyčnou panelovou výstavu s názvem „Nebyli jsme sami,“ kterou vytvořilo společně s polskými kolegy z niského muzea. Výstava vznikla u příležitosti letošního 30. výročí pádu komunistického režimu ve střední Evropě.

Celá se točí okolo roku 1989 v ČSSR a PLR. Přibližuje disidentské aktivity v 70. a 80. letech, věnuje se taky spolupráci československých a polských opozičních aktivistů. Reflektuje regionální rozměr, tedy to, jak se proti totalitě bouřili jedinci na Jesenicku a Nisku.K vidění jsou zajímavé velkoformátové snímky důležitých mezníků novodobých dějin obou národů, dobové dokumenty nebo odborná literatura. V rámci výstavy se uskuteční i přednáška pro školy, diskusní panel s odborníky a významnými osobnostmi.

Výstava probíhá od 2. října do 24. listopadu v galerii jesenické Vodní tvrze, vždy od 9 do 17 hodin. Poté se přesune do Nisy, kde bude k vidění od 6. prosince do 31. ledna 2020. Vstupné činí 50 korun, zvýhodněné pak 25 korun.

Šumperské muzeum nezůstalo pozadu a od 12. listopadu do 29. ledna si pro vás připravilo výstavu na téma „Od socialismu k demokracii“. Výstava se bude konat k výročí 30 let od sametové revoluce. Připomene tak toto významné výročí v našich novodobých dějinách, přičemž by reflektovala zejména dění v regionu. Návštěvníky zavede do období posledních dvou desetiletí komunistického režimu u nás.

Cílovou skupinou jsou všechny věkové kategorie. V rámci výstavy budou pro žáky základních a středních škol probíhat komentované prohlídky kombinované s vypracováním pracovních listů a tvořivými dílnami. Vstup vás vyjde na 40 korun, snížený za 20 korun a děti do šesti let mají vstup zdarma.

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Jesenicka

Štítky Jesenicko, Šumpersko, muzeum, výstava, historie, komunistický režim, Sametová revoluce, Vlastivědné muzeum Jesenicka, střední Evropa, Československo, okres Jeseník, Nisko

Výstava jesenického muzea přináší blíže stěžejní okamžiky historie kolem roku 1989  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.