Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Olomouci se otevře Art Rubikon. Provoz umělecko-vzdělávacího prostoru odstartuje výstava Lei Fekete

Bývalá výměníková stanice v Dobnerově ulici v Olomouci se proměnila na umělecko-edukační centrum Art Rubikon. Součástí centra jsou tři učební zóny, přednáškový sál s výstavní plochou nebo keramická dílna. Oficiální zahájení provozuje je spojeno s vernisáží umělkyně Lei Fekete, která se koná už zítra od šesti hodin večer.

Výstavní prostor Art Galerie v rámci umělecko-edukačního centra prezentuje současné české i zahraniční umělce. V plánu mají několik autorských výstav ročně. Jejich kurátorkou bude Tereza Holoubková z galerie Rubikon. „Každá výstava potrvá šest týdnů, takže se zde během roku vystřídá zhruba osm autorů,” řekla Holoubková. Program na příští rok je podle ní již zaplněn. “Dalším vystavujícím bude malíř Petr Válek,” dodala Holobkouvá. 

Ke stálému vidění jsou čtyři plastiky olomouckého sochaře Jana Dostála. Objekty jsou ze série Rotation, ve které autor pracuje se základními geometrickými tvary. Pro centrum vytvořil objekty Rubikon vzniklé ze čtverce. „V srpnu jsem dostal zadání vytvořit plastiku vystihující toto centrum. Ostrá geometrie pro mě byla nová věc,” přiblížil tvorbu plastiky umělec Dostál. Největší plastika je umístěná přímo na střeše. „Bylo velmi obtížné udělat, aby se rubik nezhroutil. Má osm set kilo a drží pouze na čtyř prutech,” doplnil.

Centrum nabízí kromě kurzů, seminářů a besed s uměleckou a řemeslnou orientací také umělecko-historické, přírodovědné a technické programy. V nabídce je mimo to i manažerské vzdělávání a seberozvoj, výuka cizích jazyků, cestovatelské přednášky nebo programy pro rodiče s dětmi. Učební zóny se sálem jsou k dispozici také k pronájmu pro pořádání soukromých či firemních akcí. „Chtěla bych, aby šlo o místo, kde se budou setkávat všechny věkové kategorie,” řekla předsedkyně spolku Art Rubikon Bronislava Paučková.

Provoz umělecko-edukačního centra zahájí vernisáž výstavy Tranquility. Slovenská výtvarnice Lea Fekete uvede nový soubor textilních netkaných obrazů, jež bude doplněn ukázkou oděvní a šperkařské tvorby. Nástěnné tapiserie Fekete vytváří z hedvábí a bavlny. „Obrazy jsou dokončovány na více než desetitunovém stroji s dvanácti tisíci jehlami. Je to trochu výtvarná alchymie, přinutit stroj pracovat tak, jak chcete,” řekla o průběhu tvorby umělkyně. Nakonec vznikne abstraktní prostorový obraz určité barevné skladby. Výstava bude k vidění do 10. ledna 2020. 

Spolek Art Rubikon sdružuje členy se zájmem o umění, řemeslné a technologické obory, pořádá neformální edukační programy pro různé cílové skupiny, včetně dětí a seniorů. Rekonstrukce prostor byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Realizace vyšla celkem na dvacet milionů korun. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto artrubikon.com,

Štítky galerie, umění, vzdělání, Rubikon, Fekete, otevření, Olomouc, výstava, plastika, vernisáž, Jan Dostál, Lea Fekete, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Evropský fond pro regionální rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci se otevře Art Rubikon. Provoz umělecko-vzdělávacího prostoru odstartuje výstava Lei Fekete  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.