Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Klasická hudba rozezní Šumperk i Jeseník, festival Klasika Viva nabídne šest koncertů

Mezzosopranistka Eva Garajová s flétnistkou Žofií Vokálkovou, houslista Ivan Ženatý či Prague Cello Quartet ozdobí letošní festival Klasika Viva. Během jarního cyklu se uskuteční v Šumperku a Jeseníku šest koncertů. Festival začíná 2. února v Jeseníku a ukončí ho v květnu koncert houslisty Ivana Ženatého v Klášterním kostele v Šumperku.

„Letos jde již o 20. sezonu. Za 20 let jsme uspořádali obrovskou spoustu koncertů, začínali jsme v obřadní síni se šesti posluchači. Bylo to v době, kdy tady nebyl žádný pravidelný cyklický pořad s vážnou hudbou. Chtěl jsem tehdy zjistit, zda je možné něco podobného v Šumperku oživit a vyšlo to,“ uvedl Janků.

Přehlídka začne 2. února v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku, o zahájení se postará Prague Cello Quartet. Zahajovací koncert v Šumperku se odehraje 10. února, mimořádně ve velkém sále šumperské knihovny. Dosud to bylo v prostorách Klášterního kostela, pořadatelé jiné místo zvolili kvůli podmínkám a především teplotě v klášteře v tomto období.

Další koncert je v Šumperku v plánu 30. března, vystoupí na něm dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk a komorní soubor Musica Bohemica proslulý originálním pojetím lidové a anonymní hudby, chystá se například společné provedení skladby Jaroslava Krčka Český rok. „Půjde o průřez rokem, jednotlivými ročními obdobími a měsíci. Šumperáci s tím nikde jinde vystupovat nechtějí, pouze v Šumperku,“ doplnil pořadatel přehlídky.

Jeseničtí posluchači se mohou těšit v polovině března na vystoupení Pavla Svobody (varhany) a Ivy Kramperové (housle) a také na koncert loutnisty Jindřicha Macka za doprovodu zpěvačky Pavly Fendrichové, který se uskuteční 21. dubna. Jarní část Klasika Viva uzavře v Šumperku přední český houslista Ivan Ženatý a uznávaný klavírista Martin Kasík.

Festival Klasika Viva má dlouholetou tradici, první ročník se uskutečnil v roce 2001. Původní název začínajícího hudebního projektu zněl Hudba na radnici, neboť prvních šest koncertů se odehrálo v prostorách obřadní síně. V následujících letech projekt ještě dvakrát změnil jméno, od roku 2004 nese název Klasika Viva. Od roku 2008 se koncerty konají také v Jeseníku. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.

Autoři | Foto Facebook Klasika Viva

Štítky hudba, kultura, festival, klasika, Klasika Viva, Jeseník, Šumperk, koncert, klasická hudba, Ivan Ženatý, Prague Cello Quartet, Žofie Vokálková, Eva Garajová, opatský kostel, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Iva Kramperová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klasická hudba rozezní Šumperk i Jeseník, festival Klasika Viva nabídne šest koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.