Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Výstava k poctě Václava Havla je k vidění v olomouckém Konviktu do půlky března

V olomouckém Konviktu, kde sídlí Umělecké centrum Univerzity Palackého, se tento týden otevřela výstava připomínající myšlenky někdejšího dramatika, disidenta a československého a českého prezidenta Václava Havla. Nese název Václav Havel - Politika a svědomí. Výstava je putovní, po své premiéře v Praze a po zastávkách v zahraničí se do Olomouce dostala mimo jiné kvůli letošnímu 30. výročí udělení čestného doktorátu Václavu Havlovi. Šlo tehdy o jeho první čestný doktorát od tuzemské univerzity, sdělili pořadatelé výstavy.

Titul doctor honoris causa tehdejší rektor UP Josef Jařab udělil Havlovi 28. května 1990 při slavnostní promoci v Olomouci. „Byl jsem s panem prezidentem v USA a Kanadě, a když jsme přejížděli z jednoho města do druhého, všude mu dávali čestné doktoráty. Ptal jsem se ho, zda má nějaký český doktorát, a neměl. Na otázku, zda by přijal doktorát od olomoucké univerzity, řekl tehdy, že by byl potěšen. Na Columbijské univerzitě v New Yorku jsme se tehdy dohodli, kdy by se to mohlo konat a také se to konalo," řekl Josef Jařab.

Na výstavě tento okamžik připomíná videozáznam. Na 26 panelech si mohou návštěvníci přečíst také slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů či veřejných projevů. Citáty doprovázejí fotografie, které podtrhují naléhavost výzev pro Evropu a svět. „Výstava se poskládala víceméně sama. Se znalostí Havlových textů člověka brzo napadne, kam a pro co sáhnout," řekl k výstavě Jan Hron z Ústavu pro studium totalitních režimů, který s Českými centry a Knihovnou Václava Havla akci spolupořádá.

Při přípravě výstavy byla podle něj zároveň důležitá i jistá dávka odvahy. „Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti. Jenže mnohé z toho, co napsal či řekl, dráždí do dneška, může to dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál," doplnil Hron.

Výstava , která má Havla připomenout především jako myslitele, který promlouvá k dnešku, vznikla k nedožitým osmdesátinám Václava Havla a byla uvedena v Praze v dubnu 2016. Hron při přípravě výstavy vycházel z běžně dostupných Havlových textů, například eseje Moc bezmocných, knihy Dálkový výslech či řady projevů z let 1990 až 2008. Fotografie pocházejí částečně z archivu Knihovny Václava Havla a jsou vystaveny i agenturní fotografie, například od či Reuters.

Expozice záhy po své premiéře obletěla celý svět. V Olomouci bude v prostorách Uměleckého centra k vidění do 13. března. Určena je jak studentům, tak veřejnosti. Poté se následující čtyři měsíce bude stěhovat a instalovat v kulturních centrech, školách i obcích na Olomoucku. Jako první výstava zamíří na Slovanské gymnázium.

Autoři

Štítky umění, fotografie, prezident, Havel, Olomouc, Václav Havel, výstava, Univerzita Palackého v Olomouci, Praha, Josef Jařab, Jan Hron, Knihovna Václava Havla, USA, Kanada, univerzita, Ústav pro studium totalitních režimů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava k poctě Václava Havla je k vidění v olomouckém Konviktu do půlky března  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.