Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

FOTO: Divadlo Tramtarie uvádí novou inscenaci. Madisonské cesty odpremiéruje v pátek

V pátek 6. března divadlo Tramtarie uvede inscenaci Madisonské cesty. Bude se jednat již o třetí premiéru v sezóně 2019/2020. Inscenace je souhrou romantiky s dramatickou i komediální linkou. Tak uvedl hru režisér Vladislav Kracík, režisér inscenace a umělecký šéf Divadla Tramtarie, dnes na tiskové konferenci.

Pro vytvoření hry byl největší inspirací film s podobným názvem Madisonské mosty. Hlavním motivem inscenace jsou vztahy, a to ty partnerské, sesterské či vztahy rodiče se svými dětmi.

„V našem příběhu jsou na prvním místě vztahy na různé způsoby. Tedy nejen vztah partnerský, ale také sesterský nebo vztah mezi rodiči a dětmi. A žádný z jmenovaných vztahů zde není jednoduchý nebo snadno definovatelný. Naše hra je o tom, že život zkrátka nemá jasné klíče, jak co řešit, a že je to vlastně dobře, i když to nakonec může dopadnout všelijak,“ vysvětluje Vladislav Kracík, režisér inscenace.

Hra začíná smrtí matky. Její dvě dcery, které spolu nemají dobré vztahy, se sejdou v matčině domě při vyřizování pozůstalosti. Při probírání různých papírů nalézají staré milostné dopisy a deník, ve kterém se jejich matka zpovídá z tajného milostného vztahu. Pro dcery, které matka vychovávala velice střídmě "středostavovskou" morálkou, to je šok.

Madisonské cesty
Režie: Vladislav Kracík
Hrají: Tereza Tóth Čápová, Dominika Hrazdílková, Marek Zahradníček, Miroslav Černý, Jan Ťoupalík, Petra Konev Čiháková, Helena Čermáková, Dušan Urban
Dramaturgie: Martin Farhner
Hudba: Matouš Hekela

Nová inscenace se odlišuje od dosavadní linie divadelních představení, které diváci mohli v Tramtarii navštívit. Madisonské cesty jsou o dost střídmější a civilnější, mají popisovat komplikovanost vztahů a nečernobílost života. Vladislav Kracík na konferenci popsal i peripetie ze zkoušení. Podle něj měli herci občas problém s přehnanou stylizací, na jakou jsou zvyklí z ostatních inscenací Divadla Tramtarie. 

„Pro mě byl nejnáročnější filmový střih, kdy musíte ze vteřiny naráz mít úplně jiné emoce,“ okomentovala náročnost zkoušení herečka Tereza Toth Čápová. Dominika Hrazdílková doplnila, že civilní role se jí samotné hraje mnohem obtížněji.

Zajímavostí je i to, že hlavní herečky, Tereza Toth Čápová a Dominika Hrazdílková, hrají zároveň svou matku v retrospektivních scénách. Hereckého partnera jim dělá Marek Zahradníček.

Premiéra Madisonských cest se koná v pátek 6. března od 19:00 v Divadle Tramtarie Olomouc

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky divadlo, umění, Tramtarie, premiéra, Divadlo Tramtarie, vztah, režisér, herec, Madisonské mosty, Helena Čermáková, Miroslav Černý, Dušan Urban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Divadlo Tramtarie uvádí novou inscenaci. Madisonské cesty odpremiéruje v pátek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.