Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Festival Dvořákova Olomouc v květnu rozezní město mnoha hudebními žánry

Sedm koncertů nabídne letos posluchačům Moravská filharmonie v Olomouci při nadcházejícím mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Olomouc. Akce bude probíhat od 14. do 22. května. Koncerty přinesou podle pořadatelů hudbu napříč žánry a pěti stoletími. Město bude hostit sólisty i jazzmany, na programu je také černobílá americká groteska s živou orchestrální hudbou, řekli dnes novinářům zástupci filharmonie.

„Hudební festival má být velkolepou oslavou hudební kultury, revuí výjimečných, na sebe navazujících koncertů. S úctou k dlouholeté tradici jsme pro letošní ročník Dvořákovy Olomouce připravili právě takovýto program," uvedla dramaturgyně festivalu Ivana Kalina Tabak.

Programovou osu tvoří díla Antonína Dvořáka, půjde o kompozice symfonické, komorní a písňové v interpretaci špičkových umělců. Na festival zavítá například klavírista Marián Lapšanský, Bennewitzovo kvarteto, Prague Philharmonia či soubor Musica Florea. Přijedou i zahraniční hudebníci, poprvé se v regionu představí ansámbl Soqquadro Italiano, který v programu Kdo se bojí baroka? představí fúzí barokní hudby, tance i dalších uměleckých forem a žánrů. Na závěrečném koncertu se mohou posluchači těšit na srbskou klavíristku Tamaru Stefanovićovou.

Festival otevře 14. května zahajovací koncert v Redutě s názvem Dvořák jedinečný, na kterém zazní v podání souboru Musica Florea první novodobé uvedení Dvořákových děl na historických nástrojích. O den později se přesune do Arcibiskupského paláce, kde vystoupí mezzosopranistka Eva Garajová a legenda slovenské klavírní interpretace Marián Lapšanský. Dalším festivalovým místem bude Klášterní Hradisko, kde se představí zmíněný soubor Soqquadro Italiano. Koncert se chystá také v Husově sboru, vystoupí zde Bennewitzovo kvarteto a klarinetista Igor Františák. Dvořákova Olomouc bude také v Konviktu, kde se chystá nový projekt jazzového trumpetisty Lukáše Oravce. Závěrečný koncert srbské klavíristky se poté znovu vrátí do Reduty.

Již tradičně připravili organizátoři festivalu i hudebně - filmový projekt. Tentokrát půjde o černobílou americkou grotesku Frigo, oběť krevní msty, s premiérou filmové hudby Roberta Israele. Uveden bude 16. května v kině Metropol.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro založené v roce 1958. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie jeho blízkým vztahem k Olomouci, kde spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Autoři | Foto dvorakovaolomouc.cz

Štítky hudba, kultura, Dvořák, festival, Olomouc, Dvořákova Olomouc, koncert, Antonín Dvořák, hudební festival, Marián Lapšanský, hudební žánr, Lukáš Oravec, Eva Garajová, Reduta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Dvořákova Olomouc v květnu rozezní město mnoha hudebními žánry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.