Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Moravská filharmonie představila novou sezonu, kterou oslaví tři čtvrtě století

Pětasedmdesát let uplynulo od založení Moravské filharmonie Olomouc. V nadcházející symbolické sezoně se představí nová koncertní řada C, sedm premiér a také nový dirigent. V Redutě zazní skladby klasické i soudobé hudby a publiku se představí sólisté jako Ivan ženatý, Eva Garajová, Václav Hudeček, Marián Lapšanský nebo Ivo Kahánek. Představí se také mladí interpreti, etablující se na mezinárodní úrovni.

Podle ředitele Moravské filharmonie je do nové sezony připravena kombinace osvědčených skladeb klasické hudby a nových děl z tvorby současných autorů. „Program jsme tvořili s ohledem na jedno z našich dalších poslání, kterým je otevírat a přibližovat takzvanou klasickou hudbu novým posluchačům a mladé generaci,” řekl řekl ředitel filharmonie Jonáš Harman. 

Významným krokem je angažmá nového hostujícího švýcarského dirigenta Christiana Knüsela, kterého posluchači měli možnost poprvé vidět loni. Na svém inauguračním koncertu 26. listopadu, který je součástí řady A, povede společně s filharmoniky a klavíristkou Mariou Mazo skladby letošního jubilanta Ludwiga van Beethovena a Sergeje Rachmaninova. 

Nová sezona Moravské filharmonie přináší stejně jako v předchozích letech klasický Velký a Malý symfonický cyklus (řady A a R). Posluchači se v jejich rámci mohou těšit na díla pocházející ze 40. a 50. let 20. století, tedy z doby vzniku orchestru, přičemž programová skladba reflektuje také významná výročí Bohuslava Martinů, Gustava Mahlera nebo Antonína Dvořáka. 

„Skladby jako Serenáda Iši Krejčího, Korngoldův Houslový koncert, Šostakovičova Devátá symfonie či Koncert pro orchestr Bély Bartóka na nás přímo „dýchají“ dobou prvopočátku Moravské filharmonie a zároveň nás nutí zamyslet se nad nepřebernou množinou dosavadních uměleckých počinů tohoto orchestru v průběhu 75 let jeho existence,“ říká Ivana Kalina Tabak, dramaturgyně Moravské filharmonie.

Koncertní řada Patriot (řada P) prošla výraznou programovou změnou. „Do koncertní řady P jsme zařadili i premiéru skladby Ondřeje Moťky, který není jen olomouckým patriotem a prvním trumpetistou Moravské filharmonie, ale i výborným hudebním aranžérem a skladatelem,“ představila řadu Patriot dramaturgině filharmonie Ivana Kalina Tabak.

Koncertní řadou Crossover (řada C) zakládá Moravská filharmonie novou tradici koncertů s programy vystavěnými napříč žánry v podobě samostatné koncertní řady. „I v rámci řady C jsme vybírali ze žánrů, ve kterých se svébytně a rovnocenně uplatní také orchestr Moravské filharmonie. Na posluchače tak čeká spojení tradičních orchestrálních nástrojů s hudbou jazzovou i filmovou a také s folklorem a muzikálem,“ přiblížil ředitel Harman.   

Koncertní sezonu Moravské filharmonie Olomouc olemují také dva festivaly. Prvním bude zářijový Mezinárodní varhanní festival v olomouckých chrámech a v průběhu května 2021 hudební festival Dvořákova Olomouc, který ukončí klavírista Garrick Ohlsson.

Zahajovací koncert jubilejní 75. koncertní sezony rozezní olomouckou Redutu 24. září 2020. Posluchači a příznivci Moravské filharmonie i všichni Olomoučané se však mohou těšit na hudební zážitek v jejím podání už 18. června od 19 hodin, kdy vystoupí na olomouckém Horním náměstí s koncertem Konečně naživo. Na programu je Sukův slavnostní pochod V nový život, Smetanova Má vlast a Dvořákova Symfonie č. 9 „Novosvětská“.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Milan Bureš

Štítky kultura, filharmonie, Olomouc, koncerty, hudba, klasika, výročí, koncert, Moravská filharmonie Olomouc, Václav Hudeček, Ivo Kahánek, Marián Lapšanský, Eva Garajová, orchestr, Reduta, Antonín Dvořák, Ludwig van Beethoven, Sergej Vasiljevič Rachmaninov, Gus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie představila novou sezonu, kterou oslaví tři čtvrtě století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.