Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Ohrada Muzea umění v Olomouci se proměnila ve výstavní plochu

Ve výstavní plochu se letos promění ohrada Muzea umění v Olomouci, za kterou leží parcela pro stavbu budoucího Středoevropského fóra. Se svou tvorbou se na ploše několika desítek metrů dlouhé ohrady postupně představí čeští i zahraniční umělci.

"Ohradu využíváme běžně pro upoutávku na jednotlivé výstavy v Muzeu umění. Vzhledem k tomu, že je nyní muzeum uzavřené a termín otevření dosud není znám, využili jsme tuto plochu dlouhou 38 metrů jako výstavní venkovní plochu," uvedl mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Jako první plochu zabral kolektiv autorů Tereza Darmovzalová, (c) merry, Martin Fišr, Vladimír Havlík a Martin Mazanec. Jejich výstava Viscum Album vychází ze slovníku-abecedy, který kolektiv vydal během své výstavy v Miláně.

"Abeceda, ve které každé písmeno zastupuje jedno větší téma charakterizované několikaslovnou poznámkou a doplněné fotografiemi, je produktem společné práce a výzkumu kolektivu tvořeného vizuálními a konceptuálními umělci, teoretiky a kurátory," doplnil mluvčí muzea.

Jejich realizace zachycuje slovo Parasite, kteří podle kurátora muzea Jakuba Franka využívají autoři ve dvou významech. "Zaprvé jako "parazit", vztahující se k názvu skupiny (Viscum Album – latinsky jmelí bílé), a také k formátu nápisu či reklamní plochy parazitující na veřejném prostoru. Druhý význam se váže ke stavební parcele, kterou ohrada skrývá – "para" jako latinská předpona vedlejší, nebo také odlišný, "site" jako místo nebo právě stavební plocha," uvedl kurátor.

Výstava Viscum Album bude na ohradě k vidění do 25. dubna, poté ji vystřídá výstava připravená ve spolupráci s festivalem AFO. Veřejnosti bude přístupná prostřednictvím technologie AR (rozšířené reality), a umožní tak kolemjdoucím s pomocí smartphonu zobrazit si interaktivní projekt zaměřený na digitalizaci dat a environmentální témata.

Další výstavy se budou pojit k letošnímu velkému výstavnímu projektu muzea s názvem Trienále SEFO 2021 - dalšími vystavujícími pak budou například maďarský autor Attila Csorgö, Jan Krtička nebo Dan Gregor. Zhruba na konci června by měla být ohrada prolomena, což umožní návštěvníkům vstup dovnitř do proluky, kde se bude odehrávat během projektu Trienále řada doprovodných programů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění

Štítky Muzeum umění, výstava, ohrada, Olomouc, Muzeum umění Olomouc, muzeum, jmelí bílé, projekt, Vladimír Havlík, Martin Mazanec, Jakub Frank, Milán, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohrada Muzea umění v Olomouci se proměnila ve výstavní plochu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.