Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kolem 1200 stran a 600 fotografií má rukopis dějin města Šternberka

Rukopis o dějinách města Šternberka, který zpracovali historikové z olomoucké Univerzity Palackého, je hotový. Obsahuje celkem 1200 normostran a více než 600 fotografií. Unikátní kniha bude čtenářům k dispozici na jaře příštího roku, a Šternberk tak bude mít konečně detailně zpracované své dějiny.

Starosta Šternberka Stanislav Orság převzal hotový rukopis o dějinách města v těchto dnech. 

Obsáhlé dílo vzniklo díky dohodě mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a městem Šternberk z listopadu roku 2016. Historici zahájili svou práci počátkem roku 2017. Kniha by měla být k dispozici veřejnosti na jaře příštího roku.

"Město Šternberk tak bude mít konečně detailně zpracované své dějiny. Rozsáhlému výzkumu se věnoval jedenadvacetičlenný odborný tým vedený profesorem Davidem Papajíkem z filozofické fakulty. V roce 2021 bude rukopis upraven do definitivní podoby, dojde k finalizaci počtu obrazových příloh a dokončení přípravy knihy pro tisk," sdělil starosta. 

Dějiny Šternberka doposud nebyly podrobně odborně zpracovány. Badatelský tým tak nejprve musel provést rozsáhlý výzkum pramenů, jejich rozbor a analýzu. V autorském kolektivu pracovali nejen historici a archeologové z katedry historie, ale i odborníci z olomouckého vlastivědného muzea, Státního okresního archivu, archeologického centra, olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu a Masarykovy univerzity. 

Legendární zachránce Jaroslav ze Šternberka neexistoval

„Bylo to pro nás atraktivní téma. Například jsou tradované informace o počátcích hradu a města Šternberka spojené s legendárním Jaroslavem ze Šternberka, zachráncem Olomouce a Moravy před tatarskými hordami v roce 1241. Dnes víme, že neexistoval," vysvětlil David Papajík.

"Z pozdějších majitelů města můžeme připomenout magdeburského arcibiskupa a litomyšlského biskupa Alberta ze Šternberka a jeho významné stavební aktivity ve 14. století. Z novějších dějin je pak pro Šternberk významná silná německá komunita stojící proti vzniku Československa v roce 1918. Delý projekt dějin Šternberka má daleko širší nadregionální přesah,“ dodal profesor Papajík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky rukopis, dějiny, Šternberk, kniha, Univerzita Palackého, Univerzita Palackého v Olomouci, David Papajík, Stanislav Orság, Masarykova univerzita, Národní památkový ústav, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem 1200 stran a 600 fotografií má rukopis dějin města Šternberka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.