Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

O Jeseníkách vzniká obrazová encyklopedie, zapojili se sběratelé z celé Moravy

Nejvyšší moravskoslezské hory by se měly ještě letos dočkat velké obrazové encyklopedie, její pracovní název zatím zní Čti Jeseníky. Publikace by měla nabídnout velkoformátové koláže historických fotografií, kuriózní příběhy i informace o klíčových osobnostech regionu a místních zajímavostech.

V kolektivu autorů je například Lukáš Abt, který je již podepsán pod Atlasem jesenických pramenů či autor knihy Na Jeseníky! Jiří Glonek z Vědecké knihovny v Olomouci. Do projektu je zapojena i řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy.

"Kniha má prostřednictvím především obrazového materiálu rekonstruovat podobu vybraných míst jesenických hor. To může vést k inspiraci, jak zapomenutým místům vrátit jejich zašlou slávu, ale také možnost poučit se o zásazích, jenž nebyly příliš ohleduplné, především s ohledem na přírodní aspekty popisovaných míst," řekl spoluautor publikace Abt.

Encyklopedie má podle něj také zhutnit dosavadní vědění v podobě minimalistických textů a odkazovat čtenáře na již stávající publikace. "Samotné turisty a příznivce hor pak také pobízet k jisté odpovědnosti za to, jak k horám přistupujeme," doplnil Abt.

Jeseníky jsou nejvýznamnější sokolí oblastí v Česku. Žijí zde dvě desítky párů

Nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky se staly jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v Česku. Sokoli stěhovaví se sem vrátili před dvaceti lety a za tuto dobu zde vyvedli bezmála tři stovky mláďat. Nyní v jesenických lesích žijí zhruba dvě...

Připravovaná kniha mapuje Jeseníky a jejich severní podhůří, zahrnuje tak Hrubý Jeseník (částečně i Nízký Jeseník), Zlatohorskou pahorkatinu a Góry Opawskie.

"Kniha je určena celému spektru čtenářů od 12 let a nabízí se i možnost využití ve vzdělávání. Předpokládaný rozsah je asi 50 kapitol na 130 stranách. Pokud to okolnosti dovolí, rádi bychom knihu představili před Vánoci letošního roku," doplnil autor.

Město Jeseník již vydání podořilo dotací

Do projektu je zapojena i řada sběratelů historických pohlednic a fotografií.

"Bez toho, aniž by autoři měli k dispozici autentické materiály (a většina z nich je dosud opravdu nepublikovaných) by neměla kniha takovou váhu a nebyla by v požadované kvalitě realizovatelná. Nejzásadnější je pak práce grafiků, kteří ke každé z kapitol přistupují jiným způsobem a doslova tak knize vtisknou duši," uvedl spoluautor publikace.

Encyklopedie vzniká v autorském kolektivu, do které jsou zapojeni například odborníci z muzeí včetně historiků, etnografa či geografa, autoři knih o regionální historii či zástupci CHKO Jeseníky. Její vznik podpořilo i město Jeseník, jeho zastupitelé nedávno schválili poskytnutí finančního daru na její vydání ve výši 46 000 korun.

V příštích dnech plánují autoři také spustit kampaň na platformě HitHit, kde by se měla zajistit další část peněz z téměř půldruhého milionu, který je pro vydání této knihy nezbytný.

Hotely v Jeseníkách plní letní termíny. Letos vyjdou vstříc i obytným vozům

Zhruba polovinu ubytovací kapacity už má na letní sezonu obsazenu Horský areál Kraličák v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města na Šumpersku, který disponuje bezmála 120 lůžky. Provozovatelé kvůli dozvukům koronaviru očekávají i letos vyšší zájem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jeseniky.cz

Štítky encyklopedie, fotografie, literatura, Jeseníky, kniha, Morava, Olomouc, Jeseník, HitHit, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Jeseníkách vzniká obrazová encyklopedie, zapojili se sběratelé z celé Moravy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.