Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V prostějovském Špalíčku je ode dneška výstava Fenomén Saudek

, aktualizováno 4. června 2021, 9:14

Prostějovské muzeum poprvé představuje tvorbu uměleckého fotografa, malíře a spisovatele Jana Saudka. Výstava Fenomén Saudek nabídne průřez tvorbou v podobě několika desítek velkoformátových fotografií. Přehlídku Saudkovy tvorby najdou návštěvníci v galerii Špalíček, přístupná je ode dneška až do začátku září.

"Výstava zahrnuje černobílé, sépiové, ale i kolorované snímky s oprýskanou zdí, která je pro Saudkovu fotografii typická. Pokud bychom je datovali, jde o díla od 60. let až po přelom tisíciletí," uvedla kurátorka výstavy Kamila Husaříková.

Kromě fotografií získalo prostějovské muzeum a galerie na výstavu také tři obrazy. "Pan Saudek se aktuálně vyjadřuje především malbou, tematicky však stále v duchu svých fotografií, opět tedy pracuje se ženským tělem," doplnila kurátorka. Podotkla, že fotograf dosud ve městě nikdy nevystavoval.

Součástí výstavy bude i přehlídka fotografií aktů desítky prostějovských autorů, kteří svým dílem chtějí legendárnímu fotografovi vzdát hold. K vidění bude také snímek prostějovské profesionální fotografky Heleny Kadlčíkové.

"Když jsem s focením před asi 15 lety začínala, akt mě zajímal a Jan Saudek byl určitě jednou z inspirací. Jeho tvorbu vždy rozpoznáte a jeho nápady byly úžasné. Měl jednu starou zeď a vymyslel stovky dobrých fotek, každá byla jiná. To, že se stanu součástí jeho výstavy, je pro mě pocta. Jan Saudek je v rámci fotografie legendou," uvedla prostějovská fotografka.

Zatímco v Prostějově bude Saudek poprvé, v Olomouci jeho tvorbu mohli zájemci spatřit například v roce 2009, kdy vystavoval své fotografie a obrazy společně s malbami své dcery Marie Havlenové Saudkové. Výstava v Galerii G měla název Zase spolu a návštěvníkům nabídla přes 120 děl z posledních zhruba čtyř let.

O dva roky dříve Saudek nafotil nedaleko Olomouce ve staré vojenské pevnůstce skupinový akt, na kterém zachytil 218 nahých lidí, šlo tehdy o největší nahé skupinové fotografování v zemi. Akt byl poté vydražen pro charitativní účely ve veřejné akci za 90 000 korun.

Komiksoví kreslíři vzdali v Olomouci hold Saudkovi

Desítka komiksových tvůrců z celé země v pátek v centru Olomouce vzdala hold králi českého komiksu Kájovi Saudkovi. Vlastní tvorbou inspirovanou Saudkovými komiksy vyzdobili čtyřicetimetrovou zeď u Muzea umění. Bílé plochy zdi opatřené...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum a galerie Prostějov, Město Prostějov

Štítky výstava, muzeum, Saudek, Prostějov, Jan Saudek, fotograf, galerie, malíř, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovském Špalíčku je ode dneška výstava Fenomén Saudek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.