Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Olomoucký kraj hledá nového ředitele Vlastivědného muzea. Břetislav Holásek rezignoval

Dosavadní šéf Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek rezignoval na svou funkci, zastávat ji bude do konce ledna příštího roku. Holásek stál v čele muzea 11 let a odchod odůvodňuje také svým věkem. Olomoucký kraj již na pozici ředitele vypsal výběrové řízení.

"Ředitel Vlastivědného muzea Olomouc i s ohledem na věk rezignoval na svoji funkci. Tu bude zastávat do 31. ledna 2022. V současné době je vyhlášeno výběrové řízení na tuto pozici, příjem žádostí bude probíhat do konce srpna. Předpokládá se, že by nový ředitel této instituce mohl být vybrán do konce října," řekla mluvčí kraje Eva Knajblová.

"Už mám určitý věk, na některé věci mám přece jen jiný názor. Vidím to tak, že bych měl místo přenechat mladším, kteří by se na tom podíleli. Letos jsem ve funkci skončil 11. rok, je to již dlouho, původně jsem plánoval, že zde budu tak pět let, hlavní aktivity jsem měl v podnikatelské sféře," uvedl Břetislav Holásek. Letos bude mít 64 let a dosáhne důchodového věku.

Nový ředitel by měl podle plánů kraje usednout do čela Vlastivědného muzea Olomouc od února příštího roku. Mezi požadavky na uchazeče je vysokoškolské vzdělání, výhodou je obor muzejnictví, historie, dějiny umění, ekonomika, právo nebo management, požaduje se také znalost právních předpisů v muzejnictví a činnosti příspěvkových organizací. 

Vlastivědné muzeum v Olomouci, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, patří mezi největší kulturní instituce v kraji. Vlastní přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice. Muzeum spravuje také klasicistní Zámek Čechy pod Kosířem a národní přírodní památku Arboretum Bílá Lhota.

Vlastivědné muzeum se pustilo do rozsáhlé digitalizace svých sbírek

Vlastivědné muzeum v Olomouci chystá digitalizaci 70 tisíc sbírkových předmětů. Do digitální podoby odborníci převedou starobylé rukopisy, tisky či unikátní fotografie, které budou zároveň restaurovány či konzervovány. Jde o jeden z nejrozsáhlejších...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky Vlastivědné muzeum, ředitel, rezignace, Hokásek, Olomouc, Olomoucký kraj, muzeum, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj hledá nového ředitele Vlastivědného muzea. Břetislav Holásek rezignoval  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.