Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Když máš v Hranicích orchestrion. Skříňový nástroj umí osm písní

Šest potenciálních muzikantů ukrývá v sobě více než sto let starý orchestrion ve sbírkách muzea v Hranicích na Přerovsku. Jeden z posledních hrajících nástrojů tohoto typu v České republice si mohou během Dnů evropského dědictví prohlédnout zájemci v místní základní umělecké škole.

Plně funkční hudební nástroj umístěný ve skříni dva metry vysoké nabídne posluchačům osm písní v podání piana, trianglu, bubínků nebo činel. Orchestrion byl vyroben na přelomu 19. a 20 století a zájemci si jej mohou prohlédnout v sobotu 18. září od 9 hodin. 

V době své slávy u orchestrionu, který vyrobila pražská firma Klepetář, tancovali lidé v sále hospody U Urbanů ve Velké u Hranic. Původně do něj házeli lidé desetihaléře. "Na zádech zdobené skříně je obrovské stokilogramové závaží, které se musí klikou nadzdvihnout, jde o pohon orchestrionu. Do pohybu jej dali lidé tím, že vhodili pětník a zvolili si jednu z osmi melodií," řekla zástupkyně ředitele základní umělecké školy Kateřina Koblihová.

Hranický orchestrion je typu pianinového. K základnímu hracímu mechanismu, pianu, se postupně dávají do pohybu další nástroje. "Jde o bicí nástroje, k vidění je velký buben, činel, malý buben a triangl, které doplňuje xylofon. Takže šest hudebníků ve skříni," doplnila s úsměvem Koblihová. Podotkla, že unikátní je i to, že melodie jsou ukryté na dvou dřevěných válcích s ocelovými hřebíčky. Melodie se mění posunem toho válce doleva nebo doprava.

Šeredná maska a smajlíci. Rozsáhlá malba divadelní múzy má šokovat

Další mural neboli velkoplošnou malbu mají ve sbírce olomoucké ulice. Boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody ozvláštnil malbou na fasádu Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, na...

Ačkoliv orchestrion prochází pravidelnou údržbou, naladit ho už zcela nejde, čas se podepsal hlavně na strunách. Hraje tak už falešně. Orchestrion je umístěn ve škole a slouží i z výchovného hlediska. "Děti aspoň vidí, že zatímco dnes hrají v orchestrech, dříve ten orchestr suplovala jedna skříň. Samozřejmě se jim moc líbí, jsou z toho nadšené," dodala Koblihová, která zároveň ve škole učí teorii hudby.

Orchestrion, který je nyní k vidění v prostorách ZUŠ Hranice, byl zakoupen do sbírek hranického muzea v 70. letech minulého století. Mechanický hrací stroj napodobující zvuk orchestru je umístěn ve skříni zdobené vyřezávanými detaily, nechybějí ani ručně malovaná skla. Největší rozmach orchestriony zažily na přelomu 19. a 20. století, kdy se staly módním hitem. Vyhledávány byly až do roku 1930, poté je zastoupily například gramofony.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská kulturní zařízení Hranice

Štítky Hudba, historie, orchestrion, muzeum, Hranice, Dny evropského dědictví, Česko, okres Přerov, orchestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když máš v Hranicích orchestrion. Skříňový nástroj umí osm písní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.