Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Moje sbírky nejde zkompletovat, říká k narozeninové výstavě Jiří Suchý

Vlastní obrazy, plakáty z her i dosud nezveřejněné fotografie doprovázejí v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci výstavu k životnímu jubileu divadelníka, hudebníka, textaře a spoluzakladatele Divadla Na zábradlí a Semafor Jiřího Suchého. Jubilant se stal zároveň kurátorem expozice a návštěvníkům v ní nechal nahlédnout i do svých soukromých sbírek.

Jiří Suchý sám sebe označuje za náhodného sběratele, na výstavě představuje své historické přilby, historické pohlednice či čajové lžičky. Výstava nese název Devadesátka! No a co? a otevřena bude do 24. října.

Umělec, který své devadesátiny oslaví 1. října, se výstavy v pondělí osobně zúčastnil. "Tato výstavka je vlastně ukázka o mém životě. Kromě povolání, která provozuju, velice často o mě píšou, že jsem povoláním sběratel. Z toho já vždy rostu, poněvadž sběratel není pro mě povolání, je to můj koníček. Faktem je, že sbírám vše možné a z těch sbírek jsme udělali tuto výstavku," řekl novinářům Jiří Suchý.

Vystavené kousky, mezi kterými nechybějí například historické promítačky, označil za fragmenty svých sbírek. "Smyslem té výstavy je, že to bude o mně něco vypovídat. To, že hopsám po jevišti a dělám tuto profesi, je známé. Toto je taková odvrácená tvář, protože ty sbírky dělám pro sebe, nikoliv pro publikum. Tentokrát jsem do nich nechal nahlédnout a z každé jsem vyňal pár exemplářů a nabídl je vašim očím," doplnil Suchý. Podotkl, že je sběratelem náhodným - sbírá totiž to, na co narazí. Například z Olomouce si odveze historickou hasičskou přilbu, kterou zde dostal darem. Protože se nezaměřuje na jednu sběratelskou oblast, jsou všechny sbírky podle jeho slov nekompletní.

Výstavu v Handkeho sále doprovázejí fotografie, nechybějí ani rodinné snímky, ale i knihy či plakáty z her. Prostor na výstavě je dán i Jitce Molavcové, která s Jiřím Suchým tvoří desítky let nerozlučnou profesní dvojici. "Sedám vedle Jiřího Suchého již dvaapadesátou sezonu. Popřála bych mu, aby ho síly neopouštěly a abychom pokračovali v těch dalších divadelních sezonách ještě dlouho," prohlásila Molavcová.

Vlastivědné muzeum v Olomouci připravilo výstavu jako poctu Jiřímu Suchému již potřetí během deseti let. Naposledy to byla výstava před čtyřmi lety, která nesla název Jiří Suchý 85+ a připomínala tak symbolicky nadcházející umělcovy 86. narozeniny. Navazovala přitom na velký výstavní projekt v muzeu v roce 2011, který vznikl k Suchého osmdesátinám. 

"Jsem velice rád, že si Jiří Suchý našel čas a kromě Prahy, kde má obrovské množství projektů, navštívil taky Olomouc. Kromě našich výtvarníků se na ní podílel sám Jiří Suchý, který navrhl koncept i název výstavy. My jsme ji doplnili ještě o dva panely o Jitce Molavcové, je to rovněž velice důležitá postava," podotkl ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek.

Výstava Jiřího Suchého v Olomouci k 90. narozeninám

Pondělí, 20. září 2021, 15:20

Všestranný umělec Jiří Suchý má v Olomouci k životnímu jubileu výstavu fotografií, maleb a sběratelských předmětů. Na snímku s Jitkou Molavcovou
Výstava Jiřího Suchého v Olomouci k 90. narozeninám. Na snímku vpravo ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky výstava, muzeum, kultura, divadlo, herec, Jiří Suchý, sbírka, Olomouc, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Semafor, Jitka Molavcová, soukromá sbírka, plakát, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moje sbírky nejde zkompletovat, říká k narozeninové výstavě Jiří Suchý  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.