Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Masakr na Švédských šancích připomene promítání v kině Hvězda

Nešťastná událost, která se stala krátce po konci druhé světová války na Přerovsku, připomene na začátku března promítání v kině Hvězda. Filmy mají hromadnou vraždu na Švédských šancích nejen připomenout, ale také uctít památku 267 obětí, které příslušníci československé armády nechali pohřbít v hromadném hrobě.

„Ve dnech 9. a 10. března plánujeme promítat dokumentární film Bez šance a následovat bude projekce divadelní hry Národního divadla Očitý svědek. Pro žáky základních a středních škol zajistíme promítání v dopoledních hodinách. Veřejnost může přijít do kina po oba dny vždy v 17 hodin,“ uvedl děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg.

Promítání zahájí dokumentární film od přerovské režisérky Svatavy Měrkové Bez šance. V něm promlouvá účastník transportu smrti, při kterém příslušníci 17. pěšího pluku československé armády pod vedením Karola Pazúra zastřelili 267 nevinných lidí. Na dokument naváže projekce divadelní hry režiséra Jiřího Havelky Očitý svědek.

Od pozapomenutého masakru spáchaného československými vojáky uběhlo sedmdesát pět let

Masakr karpatských Němců ze Slovenska čs. vojáky na návrší Švédské šance nedaleko Přerova byl jedním z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu. Brutální vraždu 267 lidí, převážně žen, dětí a starců,...

„Filmové plátno přinese v obou případech výpovědi lidí, kteří podávají smutná svědectví. Budu rád, když se Přerované i touto formou s tragédií podrobněji seznámí,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). Výtěžek z dobrovolného vstupného na promítání poputuje na účet sbírky na pořízení dvou zvonů pro kostel svatého Vavřince. Na jednom z nich budou vyryta jména všech dětských obětí masakru.

Událost začala 18. června 1945. Tehdy Karol Pazúr tvrdil, že ve vlaku, který převážel karpatské Němce, Maďary a Slováky domů na Slovensko, našel příslušníky SS a o své lži přesvědčil i další vojáky. V noci na 19. června nechal na Švédských šancích vykopat hromadný hrob a připravit popravčí četu. Nevinní cestující, včetně 75 dětí, se zde museli svléct a v brzkých ranních hodinách byli zastřeleni.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, Švédské šance, 1945, promítání, sbírka, kino, Československá armáda, okres Přerov, Karol Pazúr, Josef Rosenberg, Jiří Havelka, Petr Měřínský, dokumentární film, Schutzstaffel, ANO 2011, masový hrob, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masakr na Švédských šancích připomene promítání v kině Hvězda  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.