Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Olomouci má výstavu fotograf Jadran Šetlík, připomíná jeho jubileum

V Olomouci vystavuje své fotografické obrazy umělecký fotograf Jadran Šetlík. Výstava jeho současné a retrospektivní tvorby se koná k jeho životnímu jubileu, Šetlík v lednu oslavil sedmdesátiny. Výstava je až do druhé poloviny března v Art galerii umělecko-edukačního centra Art RUBIKON.

"Retrospektivní výstava k autorovu životnímu jubileu představí fotografie, které dnes už nejsou tolik známé a které se delší dobu nevystavovaly - umělecké akty a fotografie z cyklu Benátky. Druhou část výstavy budou tvořit portréty nejen významných osobností," uvedla galeristka Bronislava Paučková.

Jadran Šetlík, umělecký fotograf a portrétista, se narodil 19. ledna 1952 v italském Terstu jako syn českého novináře a matky Slovinky. V Praze žil od svých pěti do 13 let, poté se vrátil do rodné Itálie, kde se jeho otec stal dopisovatelem ČTK. 

"V římských ulicích také poprvé zmáčkl spoušť fotoaparátu a právě tam v 15 letech zcela náhodně potkal svojí první velkou hvězdu - Claudii Cardinale. Po ní následovaly další, ze světa hereckého, politického i společenského - Brigitte Bardot, Raquel Welch, Anthony Quinn, Peter Sellers, Robert Kennedy," stojí na autorových stránkách.

Vlastivědné muzeum chystá výstavy známých fotografů Štreita a Saudka

Kresleným humorem výtvarníka Lubomíra Lichého otevřelo tento týden letošní výstavní sezonu Vlastivědné muzeum v Olomouci. Svým návštěvníkům v první polovině roku nabídne také fotografický cyklus Jindřicha Štreita z českých věznic či průřez dílem...

Dnes se Šetlík věnuje převážně portrétu

V 18 letech začal Šetlík studovat na grafické škole v Praze a vydal se na dráhu uměleckého fotografa. "Fotografoval i české osobnosti, Václava Havla, zpěváka Karla Gotta, Tomáše Baťu či válečné veterány RAF," doplnila galeristka. Ve své profesionální kariéře se věnoval všem fotografickým žánrům - od reportáže přes architekturu, reklamu, módu až k volné tvorbě.

V současné době se Šetlík věnuje převážně portrétu. "Zakládá si na tom, že nefotí digitálně a fotografie počítačově neupravuje. Za pomoci originální ruční technologie přenosu fotografie na plátno vytváří fotografické obrazy, které evokují pocit malířského plátna malovaného starými mistry," dodala galeristka.

Výstava je v galerii umělecko-edukačního centra Art RUBIKON do 22. března.

Unikátní sbírka harmonik zamířila v Litovli do nového muzea. Výstava se otevře v červnu

Jedinečná kolekce harmonik litovelského sběratele Jiřího Sedláčka zamířila do nově budovaných výstavních prostor na náměstí Přemysla Otakara. Harmonikář se v seniorském věku rozhodl stovky hudebních nástrojů věnovat městu, které investovalo do...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jadransetlik.com

Štítky Jadran Šetlík, výstava, galerie, Art RUBIKON, Olomouc, fotograf, portrét, Praha, Brigitte Bardotová, Václav Havel, Benátky, Anthony Quinn, Robert Kennedy, Raquel Welchová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci má výstavu fotograf Jadran Šetlík, připomíná jeho jubileum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.