Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Opereta Noc v Benátkách se po 16 letech vrací na jeviště Moravského divadla

Moravské divadlo uvede po 16 letech slavnou operetu skladatele Johanna Strausse mladšího Noc v Benátkách. Inscenace vznikla v režii Dagmar Hlubkové a autorem hudebního nastudování je Tomáš Hanák. Premiéra je naplánovaná na pátek. Dílo mělo svou premiéru v říjnu roku 1833 a dodnes patří k celosvětově nejuváděnějším operetám.

"Strauss dokázal v žánru operety vytvořit díla naplněná humorem a krásnými melodiemi, na které lidé nezapomínají. S režisérkou Dagmar Hlubkovou jsme se shodli, že by bylo vhodné tento titul opět nasadit do repertoáru a potěšit jím operetní fanoušky v celé republice," řekl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Podle něho je důležité, aby i mladší publikum, které se s tímto žánrem teprve seznamuje, vědělo, jak se má klasická opereta inscenovat a že navzdory různým tendencím zůstane vždy živá

Režisérka Hlubková má s Nocí v Benátkách bohaté zkušenosti, v minulosti si zahrála postavy Anniny a Ciboletty. Pro olomouckou inscenaci podle svých slov ctila základní půdorys libreta, ale upravila jej tak, aby více ladilo se současností a aby inscenace byla rychlá, svižná a temperamentní stejně jako Italové, o nichž pojednává.

Italsky budou hovořit také protagonisté na jevišti. "Používáme několik italských slovíček a výrazů, ovšem takových, které diváci bezpečně znají. Kromě nejrůznějších druhů těstovin a osvědčených nadávek zazní také kousek recitativu z Trubadúra, přednesený ovšem ve vražedně rychlém tempu," doplnila režisérka. Herci budou na jevišti nejen zpívat, ale také tančit, diváci se mohou těšit například na prvky tarantelly, flamenca a koketního jazzu.

Moravské divadlo bude opět diváky svážet autobusy na svá představení

Moravské divadlo v Olomouci hodlá i letos zdarma svážet diváky na svá představení. Akci s názvem Mobilita za kulturou spustilo divadlo již loni po pandemické přestávce, kdy své příznivce vozilo na letní festivaly pod širým nebem. O službu byl...

V hlavní roli vévody Urbina, který během jednoho večera a noci dostane pořádně za vyučenou, se představí Milan Vlček. "Na roli vévody-sukničkáře se moc těším - co se mi nepovedlo v životě, budu moci zažít alespoň na jevišti. Ale ve skutečnosti Urbinovi v této operetě, i když má chuť na více žen, nakonec zůstane jenom ta chuť, takže už se vlastně nedozvím, jaké to je," popsal s úsměvem Vlček. Dívku Anninu, která se omylem dostane vévodovi do spárů, ztvární Barbora Řeřichová v alternaci s Lucií Skácelíkovou. V dalších rolích se představí Jakub Rousek, Radoslava Müller, Helena Beránková či Lucie Kordová a Martin Štolba.

O kostýmy včetně originálních benátských masek se postarala Alena Schäferová a pod impozantní scénou je podepsaný Jaroslav Milfajt. Zatím poslední premiéru v Moravském divadle měla Straussova Noc v Benátkách v dubnu 2006. Inscenaci tehdy režíroval Jan Štych ml. a dirigentské taktovky se ujal současný umělecký šéf opery a operety Miloslav Oswald.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky ČR, divadlo, Olomouc, Moravské divadlo, Benátky, Johann Strauss mladší, Tomáš Hanák, Jan Štych, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opereta Noc v Benátkách se v pátek vrátí po 16 letech na jeviště Moravského divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.