Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Divadlo Tramtarie nabízí předposlední reprízy oblíbených inscenací

Oblíbená inscenace Divadla Tramtarie Romance pro křídlovku i kontroverzní Europeana mají nakročeno ke svým derniérám. Během dubna uvede divadlo jejich předposlední reprízy. Derniéra, tedy úplně poslední uvedené, je pak čeká v květnu a červnu.

Romance pro křídlovku – předposlední repríza!

Středa 13.4. v 19:30

To léto v Lešanech bylo plné kopřiv a višní. A Teriny, holky od kolotočů... Magický příběh jedné srpnové noci, vzpomínka na život, který za to stál. Divadlo Tramtarie uvádí divadelní adaptaci jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury, slavné poemy Františka Hrubína Romance pro křídlovku. 

Hrubínova Romance pro křídlovku vypráví magický příběh první lásky Teriny a Františka. Kdo má jen trochu romantické srdce, neměl by si nechat tuto divadelní adaptaci jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury ujít. Režie: Vladislav Kracík

Hrubínova Romance se odehrává během několika srpnových nocí. Student František se o prázdninách stará o svého dědečka, který je po mozkové mrtvici, a potom potkává Terinu, svoji první lásku. Stáří je příznak smrti, láska života. Když má dojít k toužebně očekávanému setkání Františka a Teriny, dědeček umírá. K setkání mladých milenců nedojde a Terina odjíždí. Celý příběh je vyprávěn retrospektivně. Motiv dávné vzpomínky, něčeho zmizelého, dávno neexistujícího, a přesto bytostně podstatného, je základním motivem k našemu uchopení Hrubínovy látky.  Hrajeme příběh ze současnosti (vymezujeme se tak vůči většinovému přístupu k adaptaci, který je vždy alespoň do určité míry věrný časovým údajům díla). Hrubínova romance je pro nás pocit, který máme všichni v sobě, vzpomínka na důležitý okamžik, situaci, pohled, který jsme již někdy dřív ztratili, ale jehož pouhá existence je pro nás životně důležitá. Hrubínova Romance je pro nás střípek, který máme všichni v sobě, univerzální příběh, který jsme všichni zažili...

Inscenace v hvězdném obsazení, jednoho z Františků hraje Tomáš David, herec Městského divadla Zlín, který byl nominován na Cenu Thálie za rok 2015. Jednu z Terin ztvárňuje Paulína Labudová, členka pražského Divadla Ypsilon.

Romanci pro křídlovku uvedlo poprvé Divadlo Tramtarie v březnu 2013, po třech letech uvádění a 33 reprízách nejen v Olomouci, ale po celé republice v Tramtarii končí.

 

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku – předposlední repríza!

čtvrtek 21.4. v 19:30

Kontroverzní divadelní adaptace provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku. Patrik Ouředník je svérázný, česky a francouzsky píšící spisovatel a překladatel, žijící ve Francii, autor nekonvenčních slovníků, esejů, románů a literárních mystifikací, který v roce 2014 získal Státní cenu za literaturu. Jeho Europeana získala v roce 2001 Cenu lidových novin za nejlepší knihu roku a byla nominována na Cenu Magnesia litera. Zároveň je Europeana nejpřekládanější českou knihou vydanou po roce 1989, neboť byla přeložena do více než dvou desítek jazyků.

Europeana je v první řadě provokativním, cynickým výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, který ještě akcentuje děsivost naší nedávné minulosti, dvacátého století jako nejkrvavějšího století v historii lidstva.
Režie: Ewa Zembok

Čtěte více:

Tisková zpráva

Štítky František Hrubín, Divadlo Tramtarie, divadlo, literatura, láska, Patrik Ouředník, 20. století, Romance pro křídlovku, Olomouc, Europeana, Studio Ypsilon, Městské divadlo Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Tramtarie nabízí předposlední reprízy oblíbených inscenací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.