Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Památník manželů Vojáčkových v Prostějově slaví sto deset let od svého odhalení

Dílo navržené architektem Janem Kotěrou slaví výročí. Před sto deseti lety byl veřejnosti slavnostně odhalen památník manželů Vojáčkových. Krom památníku slaví výročí i jeho další dílo – secesní Národní dům.

Architekt Jan Kotěra začal památník projektovat v roce 1910. Rada města tehdy požadovala pouze nápisy jmen na desce a jednoduchou architekturu, ačkoliv na Kotěrův návrh byla koncepce změněna. Usnesli se, že do památníku zasadí bronzové reliéfní portréty manželů Vojáčkových a práci na nich zadali akademickému sochaři Bohumilu Kafkovi. Dílo bylo hotové v listopadu 1911.

Nová sezóna Běhej lesy je za bukem a přináší hromadu novinek

Tento týden nás doběhlo astronomické jaro a přineslo s sebou kromě teplého počasí také vůni lesa. To nám připomnělo jediné: sezóna Běhej lesy je za bukem a startuje se už 23. 4. V roce 2022 je v rámci Běhej lesy a Behaj lesmi nachystáno...

Pískovcový památník se nachází symbolicky proti vstupu do divadelní části Národního domu na okraji přilehlého parku. „Má podobu parkové architektury, modelované na půdorysu tvaru půlkruhu. Jeho plocha je směrem k parku vymezena kamennou lavicí v linii půlkružnice, která se rozevírá směrem k Národnímu domu,“ uvedla kronikářka města Prostějova Hana Bartková.

Ve středu kompozice je malý pavilon na kruhovém půdorysu s lípou uprostřed. Jeho konstrukci tvoří osm hladkých sloupů, které nesou plochou římsu. „V ose sever – jih je kruhová linie zvýrazněna kamennými hranolovými sloupy, převyšující základní výšku pomníku,“ doplnila kronikářka.

Bolesti břicha, úrazy a nově i štítná žláza. Prostějovská nemocnice pořídila moderní ultrazvuk

Tisíce pacientů vyšetří zdravotníci každý rok s využitím ultrazvuku v prostějovské nemocnici. Nyní budou mít po deseti letech k dispozici nový přístroj nejvyšší technické specifikace. Nejčastěji se ultrazvuk využívá pro diagnostiku bolesti břicha...

Deska, která je po okrajích lemovaná úzkou a plochou lištou, nese nápis: „PAMÁTCE DOBRODINCŮ MĚSTA KARLA A KARLY VOJÁČKOVÝCH VDĚČNÉ MĚSTO ROKU 1910.“ Po stranách nápisu jsou podle plánu zapuštěné bronzové reliéfní desky manželů Vojáčkových. Deska na zadní straně pomníku je věnovaná Karlu a Karle Vojáčkovým a jejich zásluhám ve městě Prostějově, jako je vybudování městského spolkového a divadelního domu.

„Památník manželů Vojáčkových je od roku 1958 kulturní památkou. V roce 2006 byl renovován. Představuje významný doklad historických osobností a událostí města s úzkou urbanistickou a ideovou vazbou na budovu Národního domu,“ zakončila kronikářka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Hana Bartková

Štítky Prostějov, památník, výročí, manželé Vojáčkovi, manželé, Národní dům, Jan Kotěra, nápis, Bohumil Kafka, architektura, Hana Bartková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník manželů Vojáčkových v Prostějově slaví sto deset let od svého odhalení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.