Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Academia film Olomouc se otevře i uprchlíkům. Studentky z Ukrajiny vyrábí titulky k několika snímkům

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc bleskově zareagoval na válku Ukrajině a několik snímků opatří titulky v ukrajinštině. Na jejich výrobě se podílí studentky z Kyjeva, které jsou v Olomouci v rámci studentského programu Erasmus. Festival začne příští týden a nabídne dvě stě položek programu.

Na ukrajinských titulcích začaly pracovat studentky z Kyjevské národní univerzity Tarase Ševčenka Maria Borodenko, Veronika Riabinina a Anastasiia Kravets, které jsou v Olomouci na tříměsíční stáži v rámci program Erasmus+.

"Studentky teď dělají titulky na filmy Paviáni – Taková hodně divoká rodinka, Divocí koně – Příběh z pusty a Znovuzrození ve starém dole. Projekcí se tak budou moci zúčastnit rodiny z Ukrajiny, které k nám utekly před válkou. Je to velký úkol a časově docela výzva, ale věříme, že je to pro ně zkušenost, kterou ocení i v budoucnu," vysvětlila produkční Adéla Smékalová.

V kraji už je kolem deseti tisíc uprchlíků z Ukrajiny

V Olomouckém kraji už je kolem deseti tisíc ukrajinských uprchlíků. "Minulý týden bylo v našich systémech registrováno bezmála 8600 uprchlíků z Ukrajiny. Musíme ale počítat s tím, že možná nějakých 1500 je již tady a ještě se neregistrovali," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Na konci března bylo v kraji 7400 uprchlíků, v první polovině dubna jich přibylo dalších 1200. Kolem tisícovky lidí, kteří z Ukrajiny uprchli před ruskou agresí, už v Olomouckém kraji nastoupilo do zaměstnaní.

Ruský útok na Ukrajinu se v rámci Academia Film Olomouc promítá také na takzvanou ohradu, zeď proluky vedle Muzea moderního umění Olomouc, která se na začátku měsíce zahalila do černého vizuálu s velkým nápisem HOPELESS. 

"Během celého měsíce budou na temném podkladu přibývat velké žluté hojivé náplasti s různými hesly, aby se na konci festivalu stala ohrada symbolickou nadějeplnou galerií. Náplasti lepí nejrůznější osobnosti spojené s olomouckým životem i samotným festivalem," uvedla mluvčí festivalu Martina Vysloužilová.

Návštěvníci Academia Film Olomouc si budou moci vybrat ze dvou set položek programu, který se zdarma odehraje na několika místech ve městě. Festival pořádá Univerzita Palackého v Olomouci od roku 1966. Festival patří mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie.

AFO opět nabídne špičkové vědecké filmy. Dotkne se covidu, nesmrtelnosti, umělé inteligence i rozkoše

Stav přírody a společnosti, alarmující situace ohledně klimatu nebo civilizační výzvy. Academia Film Olomouc opět ukáže, že o těchto tématech jde nejlépe komunikovat skrze filmové příběhy. Po dvou letech v online se festival populárně-vědeckých...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Academia Film Olomouc

Štítky AFO, Ukrajina, titulky, festival, film, kino, Olomouc, uprchlík, Academia film Olomouc, Academia, Kyjev, Olomoucký kraj, Erasmus+, Josef Suchánek, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Academia film Olomouc se otevře i uprchlíkům. Studentky z Ukrajiny vyrábí titulky k několika snímkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.