Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V rámci akce Brány památek dokořán se tento rok otevře veřejnosti evangelický kostel u Bristolu

V pondělí 18. dubna budou mít návštěvníci jedinečnou možnost nahlédnout do Kostela Českobratrské církve evangelické v Olomouci. Nejen, že se v jeho útrobách odehraje koncert, lidé budou moc vystoupat i na věž nebo si prohlédnout kostel z paluby Ololodi. To vše je umožněno lidem v rámci 4. ročníku akce Brány památek dokořán.

Kostel Českobratrské církve evangelické naproti Bristolu byl minulý rok zapsán na seznam kulturních památek. Od 15:00 do 21:00 mají lidé šanci si ho prohlédnout že všech možných úhlů pohledu. Každou celou hodinu bude návštěvníkům k dispozici průvodce. Posluchači se dozví o stavbě a historii kostela, o architektuře i autorovi kostela Otto Kuhlmannovi. V 17:00 se odehraje speciální prohlídka, která bude věnována zvonu a věžním hodinám.

„V 18:00 hodin přeruší komentované prohlídky koncert Konzervatoře Evangelické akademie, v rámci kterého si hosté budou moci vychutnat známé skladby J. S. Bacha, L. van Beethovena a dalších hudebních velikánů,“ řekl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. 

Od 18:00 do 21:00 bude navíc vody kolem kostela brázdit Ololoď. „Nástupní místo je však tentokrát oproti běžnému provozu lodi přímo u evangelického kostela,“ přibližuje Radim Schubert.

„Při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel je každý rok zpřístupněna vždy jedna památka. Loni to byl Husův sbor, předloni Konventní zahrada Klášterního Hradiska a v roce 2013 Korunní pevnůstka,“ vyjmenovává náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. „Věřím, že i příští rok se nám podaří zajistit zajímavý program na místě, které je během roku obyvatelům města jinak skryto,“ říká náměstek.

Evangelický kostel nad řekou Moravou na spojnici ulic Husova a Blahoslavova vznikl kvůli sporům mezi Čechy a Němci ohledně používání tzv. Červeného kostela. Českobratrská církev evangelická započala se stavbou kostela v prvních válečných dnech první světové války. Kostel s několika sály pro nedělní školu, mládež a biblické hodiny byl kvůli válečným potížím dostavěn až roku 1920. Interiér byl upraven v letech 1987–88 podle projektu architekta Bartáka. Zvon ve věži pochází z Červeného kostela.


Čtěte více:

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky kostel, Bristol, církev, Olomouc, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, první světová válka, Konzervatoř Evangelické akademie, Karel IV. Lucemburský, Ondřej Gregor Brzobohatý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci akce Brány památek dokořán se tento rok otevře veřejnosti evangelický kostel u Bristolu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.