Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Do Olomouce zavítá putovní výstava o obětech nacistického pronásledování

Obecně prospěšná společnost Živá paměť ve spolupráci s fotografkou Janou Stachovou pořádá putovní výstavu portrétních fotografií. Výstava se zaměřuje zejména na lidi, kteří byli pronásledovaní v období druhé světové války.

Slavnostní vernisáž expozice s názvem Paměť tváře / Tváře paměti … nejen nuceně nasazených se uskuteční v pondělí od 17 hodin v Komunitním centru pro válečné veterány. „Nedílnou součástí výstavy je beseda u kulatého stolu na téma Aktuální životní situace obětí nacismu v České republice,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel společnosti Pavel Voves. Beseda má proběhnout ve středu dalšího týdne.

Zahájení výstavy se krom zástupců Živé paměti zúčastní i fotografka Jana Stachová. Ta pořídila vystavované fotografie v letech 2008 a 2009. Jejím cílem bylo přiblížit osobní rovinu utrpení, které lidé zažívali za druhé světové války.

TOULKY MINULOSTÍ: Pohnutá historie zvonu Maria ve věži olomouckého kostela sv. Mořice

Religiózní město Olomouc mělo vždy velké množství kostelů a klášterů, tudíž i věží, na kterých byly dle křesťanského zvyku zavěšeny zvony. Historie olomouckých zvonů je bohatá, plná slavnostních, ale bohužel i velmi tragických příběhů. A právě...

Výstava má za cíl seznámit diváky s osudy obětí nacismu a skrze dva informační panely i s činností obecně prospěšné společnosti. Jeden z nich představuje nabídku služeb pro seniory, zejména přeživší oběti nacismu a jejich blízké. Druhý se věnuje dokumentačním a vzdělávacím aktivitám. „Snažíme se tak přispívat k předávání historických zkušeností pamětníků války, docenění jejich životních osudů a dokumentaci jejich osobních příběhů.” objasnil Voves.

„Výstava nám dává šanci upozornit společnost nejen na historické události, ale také zlepšit obraz seniorů jako takových a povzbudit zejména mladé lidi k tomu, aby se zapojili do péče o nejstarší spoluobčany, například formou dobrovolnictví,“ dodává spoluzakladatelka Živé paměti Darina Sedláčková. Výstavu bude možné navštívit od 2. srpna do 5. září.

Obecně prospěšná společnost Živá paměť byla založena na konci roku 2003 pracovníky Kanceláře pro oběti nacismu Česko-německého fondu budoucnosti. Mezi jejich cíle patří pečovat o společný odkaz osob pronásledovaných totalitními režimy, poskytovat poradenské a asistenční služby pronásledovaným totalitním režimem – zejména nacionálním socialismem, a zprostředkovat dialog mezi mladými lidmi a posledními žijícími svědky nacistického pronásledování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Živé paměti

Štítky výstava, Živá paměť, Paměť tváře, fotografie, nacismus, Olomouc, putovní výstava, druhá světová válka, Česko, Česko-německý fond budoucnosti, fotograf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Olomouce zavítá putovní výstava o obětech nacistického pronásledování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.