Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Moravské divadlo uvede dvanáct premiér. Vstupné zdraží zhruba o deset procent

Dvanáct premiér představí v nadcházející sezóně Moravské divadlo Olomouc. Režírovat je budou například Pavel Khek, Hana Mikolášková, bratři Cabanové nebo David Hrbek. Kvůli rostoucím nákladům zdraží divadlo vstupné o deset až dvanáct procent.

"Moravské divadlo vstupuje do své 102. sezóny, kdy se zde hraje česky. Jsme velmi rádi, že ta sezóna bude nabitá, plná zvučných jmen a plná opravdu nevšedních zážitků. Jak se říká, každá sezóna je jedinečná a zásadní, ale myslím si, že v případě Moravského divadla to opravdu platí, vykračujeme směr novým a doufejme že zářným zítřkům," řekl ředitel divadla David Gerneš.

Činohra jako první v sezoně nabídne inscenaci poetického dramatu Vítězslava Nezvala Manon Lescaut v režii Hany Mikoláškové, kterou bude doprovázet živá kapela a hudba Karla Plíhala. Na konci listopadu se soubor chystá uvést titul ze současné světové tvorby Fantastické divadlo izraelského autora Gura Korena, kde se veronští milenci Romeo a Julie setkají s drogovou mafií. "Půjde teprve o druhé nastudování v rámci naší republiky," uvedl šéf činohry Roman Vencl. V lednu činohra uvede Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Pavla Kheka, který v olomouckém divadle nastudoval úspěšný titul Nedotknutelní. Hlavní roli McMurphyho si zahraje nová opora souboru Zdeněk Julina.

Moravské divadlo vymění na své historické budově plastová okna za dřevěná

Z historické budovy Moravského divadla v centru Olomouci mizí v těchto dnech plastová okna. Stavebníci je nahrazují klasickými dřevěnými okny, která budou kastlová, tedy dvojitá. Práce na náměstí potrvají do konce července, stát budou přibližně...

V březnu soubor uvede premiéru černé komedie Ryba ve čtyřech a sezonu uzavře premiérou inscenace Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen, kterou nastuduje zakladatel Studia Hořící žirafy a někdejší dramaturg olomoucké činohry David Drábek. Na zdejší scénu se vrátí po 20 letech. V Divadle na Šantovce činoherní soubor uvede hru Ferdinanda von Schiracha s názvem Teror, kdy o vině či nevině obžalovaného rozhodují diváci.

Soubor opery a operety nabídne jako první premiéru muzikál Hello, Dolly! v režii Andrey Hlinkové. V prosinci následuje inscenace opery Rusalka v režii Michala a Šimona Cabanových. Třetím titulem bude opera Bély Bartóka s názvem Modrovousův hrad, závěr sezony bude patřit Mozartově opeře La clemenza di Tito. Balet v listopadu letošního roku nabídne premiéru inscenace Prokofjevova baletu Ivan Hrozný v režii Libora Vaculíka. V dubnu příštího roku bude mít premiéru komponovaný taneční projekt s názvem Bolero a Carmen/Carmen.

Moravské divadlo v Olomouci navštívilo za uplynulou sezonu kolem 80 tisíc diváků. V porovnání s dobou před pandemií koronaviru je to o 25 tisíc lidí méně. Podle zástupců divadla se do návštěvnosti promítly covidové restrikce, válka na Ukrajině, růst inflace a zdražování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Moravské divadlo, program, sezona, premiéry, Olomouc, divadlo, Hana Mikolášková, Pavel Khek, David Hrbek, premiéra, Moravské divadlo Olomouc, opera, Karel Plíhal, Sherlock Holmes, pandemie covidu-19, Ivan IV. Hrozný, Béla Bartók

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo uvede dvanáct premiér. Vstupné zdraží zhruba o deset procent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.