Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Olomoucká divadla hlásí divácky úspěšnou sezonu. Trápí je ale nedostatek financí

Na předcovidovou úroveň se dostaly statistiky návštěvnosti za uplynulou sezonu v Moravském divadle Olomouc a také v Divadle Tramtarie. Obě kulturní instituce zažily řadu úspěšných premiér a dalších inscenací, přesto se ale potýkají s nedostatkem financí kvůli rostoucím nákladům.

Do hlediště Moravského divadla Olomouc usedlo 101 700 lidí, je to téměř o 22 tisíc diváků více než předchozí rok. Podle vedení divadla se tak statistiky opět dostaly na úroveň před pandemií koronaviru. V letošní sezoně divadlo nabídlo 13 premiér, na nichž se podíleli přední čeští i zahraniční tvůrci jako třeba David Drábek, Pavel Khek, Daniela Špinar, Jiří Havelka či Riccardo De Nigris a Giorgio Madia.

„Sezona byla pro divadlo náročná nejen počtem premiér a vysokou inflací, jež ovlivnila nákupní chování, ale také zdražováním energií, a především neudržitelnou finanční situací, která se stala předmětem diskusí a politických jednání. Navzdory všem okolnostem se celková návštěvnost dostala na téměř 102 tisíc, tedy počet diváků se vrátil na dobu před covidem. Průměrná návštěvnost dosáhla 83 procent a návštěvnost open air festivalu dokonce 92 procent," uvedla mluvčí divadla Pavlína Dočkalová.

K nejvíce navštěvovaným premiérovým titulům patřily Hello, Dolly!, Rusalka a Manon Lescaut. V celkovém repertoáru pak šlo o balet Louskáček - kouzelný příběh a činohry Sluha dvou pánů a Nedotknutelní. „Jsem upřímně hrdý na to, co se nám v této sezóně podařilo, zejména pak na rozmanitost dramaturgie, kterou se nám za poslední sezonu podařilo naplnit, a diváci tak u nás mohli zhlédnout díla od těch řekněme klasických až po autorská či v inovativní adaptaci,“ komentoval ředitel divadla David Gerneš.

Divadlo na olomouckém náměstí překryje lešení, přes léto projde fasáda obnovou

Podobně jako v předchozích letech poslouží letní divadelní prázdniny k uskutečnění stavebních úprav na budově Moravského divadla v Olomouci. Nejvýraznějším dílem v letošního roku bude oprava fasády na Horním náměstí, odborníci se na budově v...

Soubor činohry uvedl v premiéře šest titulů. Sezona 2022/2023 byla také první pro Romanu a Zdeňka Julinovi, jejichž předchozí domovskou scénou bylo Městské divadlo Zlín. Sezonu hodnotí jako úspěšnou i šéf souboru baletu Jan Fousek. „Máme za sebou dvě úspěšné premiéry - Ivana Hrozného, jehož volba byla v té době do jisté míry riskantní, a Bolero & Carmen, což byla premiéra, která prošla takzvaně na poslední chvíli kompletní obměnou inscenačního týmu,“ uvedl Fousek. Soubor opery a operety uvedl v sezoně pět premiér, z toho tři vznikaly pod novým vedením v čele s šéfkou Veronikou Kos Loulovou; mezi diskutované inscenace se zařadila například Rusalka v režii bratrů Cabanů.

Sezona Moravského divadla stejně jako Moravské filharmonie, jejichž zřizovatelem je město, byla však poznamenaná nedostatkem financí. Kvůli úsporným důvodům hledá radnice novou koncepci, jejíž součástí je případné sloučení obou institucí od roku 2025. Radnice si ale nejprve nechá zpracovat analýzu k tomuto záměru a podle ní navrhne další postup. Město si od případného sloučení obou kulturních institucí zaměstnávajících 550 lidí slibuje stabilizaci jejich finanční situace i zhruba sedmimilionovou roční úsporu. Se záměrem ale nesouhlasí opozice ani umělci.

Divadlo Tramtarie překonávalo rekordy, muselo ale propouštět

S rekordní návštěvností, ale na druhou stranu s finančními problémy uzavřelo olomoucké Divadlo Tramtarie svou 19. divadelní sezonu. Vedení divadla se potýkalo především s rostoucími náklady; kvůli nedostatku financí muselo přistoupit i k úsporným opatřením. Návštěvnost představení dosahovala až 95 procent.

„Sezona se nesla ve znamení návratu diváků do hlediště této významné regionální nezávislé scény, divadlo tak vykazuje víc jak 95procentní návštěvnost. Zároveň však Tramtarie tvrdě bojovala o udržení provozu a vlastního souboru vzhledem ke strmému nárůstu veškerých nákladů na provoz. Ekonomickou situaci se povedla zdánlivě stabilizovat, ovšem za cenu propouštění a dlouhodobého podfinancování pracovníků divadla," prohlásila mluvčí divadla Vlasta Pechová.

Přední umělci jsou proti sloučení divadla a filharmonie. Současný stav znamená nejistotu, oponuje Olomouc

Přední čeští umělci protestují proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie v Olomouci. Otevřený dopis podepsali například houslový virtuos Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo zakladatel Semaforu Jiří Suchý. Město...

Také pro uměleckého šéfa Vladislava Kracíka byla končící sezona jednou z nejnáročnějších za poslední dobu. „Z důvodu stoupajících nákladů na provoz jsme byli nuceni zúžit tvůrčí tým a zároveň navýšit počet odehraných představení až na hraniční možnosti naší instituce,“ přiblížil Kracík. Divadlo muselo propustit kvůli nedostatku financí tři zaměstnance, šlo o dva herce a produkční. „Herci v inscenacích zůstanou, nebudou však stálými členy. Pro divadlo to bylo bohužel už finančně neúnosné,“ doplnila Vlasta Pechová.

Divadlo Tramtarie během 19. sezony uvedlo pět premiér, z toho jednu pohádku. Odehrálo rekordních 145 představení na domovské scéně, dalších téměř 50 zájezdních představení po celé České republice a 12 představení během festivalu Olomoucké shakespearovské léto.

Nové inscenace Horory z manželských ložnic, Válka Roseových, Fat Cabaret: Lásky, strach a zen nekonfekčních žen, Smrt jim sluší stejně tak jako pohádka O princezně fotbalistce první se téměř bez výjimky těšily z vyprodaného hlediště. „Například trpká komedie Horory z manželských ložnic v režii Hany Marvanové se během jediné sezony dočkala 41 uvedení, z nichž rovných 40 bylo vyprodaných, což je dosavadní rekord Divadla Tramtarie v celé historii," vypíchla mluvčí. Podle ředitelky divadla Petry Němečkové tržby ze vstupného tvoří zhruba 60 procent z celého rozpočtu divadla.

Divadlo nyní čeká v srpnu tradiční open air festival Olomoucké nejen shakespearovské léto. Letos se koná na parkánech Konviktu poosmé. Diváci se mohou těšit na všechny novinky letošní sezony uvedené poprvé pod širým nebem. Hudebním hostem bude houslový virtuos Jaroslav Svěcený. V pořadí 20. sezona bude zahájena v polovině září. Během ní připraví divadlo řadu akcí spojených s jubilejním výročím.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, sezona, premiéra, statistika, diváci, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká divadla hlásí divácky úspěšnou sezonu. Trápí je ale nedostatek financí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.