Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

VIDEO: Kapela November 2nd z Hranic vydává po dvanácti letech nové album. Nahrávalo se v Česku a USA

Česká kytarová kapela November 2nd s kořeny v Hranicích na Přerovsku v čele se zpěvačkou a kytaristkou Alexandrou Langošovou vydává po dvanácti letech nové album, které má stejný název jako skupina. Deska posunuje kapelu od dosavadního mixu rocku a písničkářství k agresivnějšímu soundu s občasným vlivem elektroniky nebo soulu.

November 2nd si v minulosti vysloužila nominaci na Ceny Anděl, vítězství v anketě Žebřík a za sebou má i turné po Evropě a USA, na novince přichází se zvukem, který muzikanti zdokonalovali pod vedením producenta Borise Carloffa

"Na nové nahrávce jsme zúročili naše dosavadní zkušenosti a myslím, že na ní naše hudba dosáhla zatím nejautentičtějšího vyznění," uvedla zpěvačka, kytaristka a skladatelka Alexandra Langošová. Necelá polovina alba vznikala postupně během pěti let, druhá polovina byla hotova naopak za několik týdnů. "S producentem Carloffem jsme vytvořili perfektně fungující tým. Přiměl nás, abychom neskládali a nenatáčeli jako dosud, a více s námi experimentoval," dodala Langošová, kterou v kapele doplňují kytarista Roman Helcl, baskytarista Jakub Vejnar a bubeník Petr Ptáček.

Ve skladbách s názvem All Comes Down nebo Dirt in the Ditch se členové kapely November 2nd nechali ovlivnit elektronikou, některé písničky, jako je Island nebo Comet, dostaly hip hopovou rytmiku a píseň Last Kiss má naopak soulový nádech. Zvukový posun pak představují i rockové skladby I Feel Love, Lights Are Out nebo Love Me Or Leave Me, kterým dominují garážové kytary a zkreslené zvuky kláves a syntezátorů. Ve 'filmové' What It Feels Like zní harfa či operní zpěv.

Producent Boris Carloff během nahrávání používal své studio i netradiční studiové techniky jako jeden z dalších nástrojů. "I to bylo nedílnou součástí hledání nového zvuku. Během práce na albu jsem se snažil využít své mimožánrové zkušenosti, což vedlo k překvapujícím a netradičním syntézám. Například ve skladbě All Comes Down jsem použil digitální perkusivní zvuky a modulované syntezátory," popsal zpěvák, textař, hudební skladatel a producent.

Vzhledem k tomu, že November 2nd natáčeli jak v České republice, tak i USA, na albu neplánovaně hostují mezinárodní hudebníci, které Langošová se spoluhráči potkávala ve studiích v zámoří. V Last Kiss zní kytara Anthony Krizana ze Spin Doctors a některých akustických partů se zhostil Todd Lombardo od Taylor Swift. Za bicími hostují bubeník zpěvačky Suzanne Vega Doug Yowell nebo přední český bubeník Roman Vícha.

Finální mixy kapela svěřila kromě Carloffa renomovaným odborníkům a držitelům mnoha cen Grammy. Část alba míchal spolupracovník The Black Keys nebo Petera Gabriela Tchad Blake, další skladby si pak rozdělili Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Adele), Matt Ross-Spang (Elvis Presley, Jason Isbell), John Netti (Rival Sons) nebo Steve Walsh (Erasure).

Olomoucká kapela Nylon Jail chystá třetí album. Fanoušci jej mohou podpořit v kampani

Olomoucká alternativní kapela Nylon Jail se chystá k desátému výročí vydat nové album. Skladby pro novou desku kapela natáčela od konce loňského roku ve studiu Jámor u Ondřeje Ježka. Fanoušci její vznik mohou nyní podpořit v crowdfundingové...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto November 2nd

Štítky November 2nd, album, hudební skupina, USA, Česko, producent, Boris Carloff, Anděl, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kapela November 2nd z Hranic vydává po dvanácti letech nové album. Nahrávalo se v Česku a USA  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.