Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vánoční trhy u řeky Moravy: v Olomouci se rozzáří i nová náplavka

Nejen v samotném centru Olomouce, ale také na nové náplavce u řeky Moravy se pro letošní rok chystají vánoční trhy. Vydlážděná část koryta vodního toku se na týden promění od 5. prosince a má přinést speciální atmosféru, tradiční občerstvení i výrobky a také kulturní program s dobročinným rozměrem.

Více stánků s řemeslnými výrobky i zářící vstupní brány. V Olomouci finišuje stavba vánočního městečka

Do svátečního hávu se už několik dnů převléká centrum Olomouce, na konci tohoto týdne začnou vyhledávané vánoční trhy rozsvícením nazdobené jedle před orlojem. Populární několikatýdenní akce má letos nabídnout několik novinek i širší sortiment,...

 

Vánoční městečko v centru hanácké metropole je každoročně mimořádně vyhledávaným místem. Kromě Horního a Dolního náměstí a plochy tržnice budou moct letos lidé vyrazit za vánoční atmosférou v Olomouci také na náplavku u Masarykovy třídy v Olomouci. U řeky se budou trhy konat od 5. do 10. prosince.

„Pilotně se snažíme nápor návštěvníků ve městě trochu rozptýlit i tím, že se pořádají i menší vánoční trhy na náplavce. Proběhnou v tradičně nejexponovanější termín, kdy na náměstích bývá nejvíce lidí. Říkali jsme si, že mohla část návštěvníků mohla zamířit i na náplavku,“ komentoval novinku náměstek primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (Piráti a Pro Olomouc).

Líbí se vám nápad vánočních trhů na olomoucké náplavce?

Celkem hlasovalo741 čtenářů

Sváteční dění na náplavce tak začne mikulášským programem v úterý 5. prosince a děti i dospělí se budou moci setkat s tradičními postavami Mikuláše, andělů i čerta. Harmonogram kulturního programu je ve finální fázi příprav. Na sobotu 9. prosince připadá den pro podporu projektu Otevřeme zahradu, který bude plný koncertů. O den později se pak chystá rej děsivých krampus čertů.

Vánoční náplavka
5. – 10. 12. 2023
Denně od 10 do 20 hodin
Bohatý kulturní program
Stánky s řemeslnými rukodělnými výrobky
Dětská dílnička
Stánky vinařů – s vínem, svařákem i punčem
Zdroj: olomouc.eu

Nová vánoční zóna se má rozzářit vánočními světly, atmosféru dotvoří stánky s výrobky nejen regionálních firem a bohaté občerstvení. Chybět nebudou ani vinaři, kteří ze svých vín připraví horké nápoje. „Na programu spolupracujeme i Univerzitou Palackého a dalšími organizacemi, chtěli bychom, aby na náplavce zavládlo kouzlo Vánoc,“ uvedla Jana Šubová z pořádající organizace Olomoucká vinná společnost.

Atraktivně nazdobený prostor náplavky může do budoucna vytvořit novou položku v olomouckém kulturním kalendáři. „Myslím, že většinu z nás řeky a prostor u řeky fascinuje. Je to krásné místo uprostřed města a tak blízko přírodě. Věřím, že rozsvícením této náplavky v době adventu na skoro jeden týden uděláme radost nejenom občanům Olomouce ale i turistům, a vznikne tak nová tradice,“ přeje si Jana Šubová.

Na loni dokončená náplavce půjde stále o jednu z prvních akcí tohoto typu. I tentokrát bude potřeba dodržovat nařízení týkající se možnosti rychlého vyklizení prostoru, ačkoliv pravděpodobnost vzestupu průtoku v řece je v této části roku velmi nízká. „Pravidla se musí dodržet, podobně jako když byly stánky na náplavce v průběhu léta či podzimu. Do budoucna budeme usilovat o to, aby provozní řád umožňoval v prosinci i stálejší instalaci různých prvků. Prosinec je podle dlouhodobých statistik měsícem, kdy nejméně dochází k nějakým zvednutím vodní hladiny. I proto jsme se rozhodli uspořádat tuto akci, která může být variantou návštěvy náměstí,“ doplnil náměstek Tichák.

 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Vánoce, vánoční trhy, stánky, trhy, tradice, advent, Mikuláš, Krampus, náplavka, trhy náplavka, Vánoční náplavka, Vánoce náplavka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy u řeky Moravy: v Olomouci se rozzáří i nová náplavka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.