Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomoucké divadlo Tramtarie slaví dvacet let, obnoví úspěšnou premiéru a zveřejní své písně

Obnovenou premiérou temné love story Na větrné hůrce podle románu Emily Brontëové, ale i komponovaným pořadem či postupným zveřejňováním ústředních autorských písní ze svých předních inscenací oslaví letos olomoucké Divadlo Tramtarie jubilejní dvacátou sezonu.

Oslavy výročí vyvrcholí během tradičního letního festivalu Olomoucké shakespearovské léto v srpnu, kdy bylo divadlo před 20 lety založeno.

"Samotné jubileum v pořadí 20. sezony budeme slavit letos v srpnu, sérii dárků a překvapení jsme si proto ponechali na druhou polovinu současné sezony. V prvním lednovém týdnu jsme si nadělili úpravu interiéru divadla včetně vstupní chodby, nová je i podlaha na jevišti, což je pro herecký tým zásadní věc. Nový vizuál dostal i bar," řekla ředitelka divadla Petra Němečková.

Jubilejní sezonu oslaví divadlo také obnovenou premiérou úspěšné inscenace Na větrné hůrce, která měla premiéru v roce 2019. "Domníváme se, že jde o naši klíčovou inscenaci, patří mezi nejlepší a nejpůsobivější za 20 let, kdy existujeme. Inscenace měla velké ohlasy jak u diváků, tak u odborné veřejnosti. Poprvé v historii jsme se proto rozhodli nějakou inscenaci vrátit zpět do repertoáru," uvedl umělecký šéf Vladislav Kracík.

V hlavních rolích slavného příběhu o zničující lásce Heathcliffa a Kateřiny excelují Barbora Šebestíková a Miroslav Černý. Inscenaci vyřadilo divadlo podle ředitelky z repertoáru bez derniéry v roce 2021, důvodem byla tehdejší pandemie koronaviru. Obnovená premiéra se uskutečnila v pondělí.

Olomoucké Divadlo Tramtarie zahajuje novou sezonu premiérou Horory z manželských ložnic

Olomoucké Divadlo Tramtarie dnes otevře novou sezonu premiérou s názvem Horory z manželských ložnic. Humornou inscenaci, která nahlíží do života čtyř manželských párů, režíruje Hana Marvanová, jejím autorem je umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

Divadlo Tramtarie chystá během letošních oslav i další novinky. Od pondělí začalo nabízet exkluzivně na svých facebookových stránkách volně ke stažení písně a stěžejní hudební motivy z legendárních tramtarijních inscenací. "Jde o autorskou hudbu, která vzniká přímo na míru inscenací, dosud nebyly nikde ke stažení. První v řadě bude k dispozici dojemná ústřední melodie z inscenace Romance pro křídlovku z roku 2013," uvedla ředitelka divadla. "Songy budeme zveřejňovat co 14 dní, v plánu máme hudbu z inscenace Psycho či z Kabaretu nahatý Shakespeare," doplnil Kracík.

Na květen chystá divadlo speciální komponovaný večer věnovaný 20. výročí, lidé uvidí dosud nezveřejněné záběry a fotografie ze zákulisí Divadla Tramtarie a poslechnout si písně z inscenací, které zazpívají herci za doprovodu hudebního tělesa vytvořeného speciálně pro tento večer. Oslavy vyvrcholí v polovině srpna na tradičním letním festivalu, kdy se chystá divadlo pokřtít také svůj almanach.

Divadlo Tramtarie začalo před 20 lety jako platforma třech divadelních souborů, nyní zaměstnává zhruba dvě desítky lidí. Za dobu své existence nazkoušeli herci stovku inscenací a odehráli 6000 představení, které navštívilo přes 750 tisíc diváků.

Obraz pekla v režii Slovanského tyátru. Olomoučtí studenti představí v několika reprízách novou inscenaci

V několika reprízách své nové inscenace a s novým uměleckým šéfem se studentský soubor olomouckého Slovanského gymnázia vrací na divadelní prkna. Úspěšný Slovanský tyátr se tentokrát rozhodl prozkoumat dílo Jeana Paula Sartra.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky Olomouc, divadlo, výročí, oslavy, premiéra, Divadlo Tramtarie, festival, William Shakespeare, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké divadlo Tramtarie slaví dvacet let, obnoví úspěšnou premiéru a zveřejní své písně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.