Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Mrtvá kočka v přerovské galerii zůstane, bude však skrytá za roletou. Dílo vzbudilo vášně a emoce

Dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské Window Gallery, které vyvolalo vášně a vlnu emocí, bude za roletou. Galerista Robert Runták spustil hlasování, většina lidí byla pro to, aby dílo bylo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do epoxidu.

Mrtvá kočka v přerovské galerii budí vášně. O jejím osudu rozhodne hlasování obyvatel na sociálních sítích

Obrovské vášně a vlnu emocí vyvolalo dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské galerii Window Gallery. Galerista Robert Runták se proto rozhodl spustit hlasování, zda nemá být dílo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do epoxidu.

V anketě, kterou galerista spustil z toho důvodu, že dílo vzbudilo vlnu kritických reakcí, hlasovalo 941 účastníků. Výsledek byl 576 hlasů pro zakrytí kočky a 365 pro ponechání díla, tak jak bylo dříve. "Výstava tedy bude dále pokračovat až do konce února, ale vystavené dílo již nebude viditelné, protože ve výloze bude zatažená roleta," potvrdil sběratel umění, investor a ředitel přerovského exekutorského úřadu Robert Runták

Galeristu nicméně překvapilo, kolik lidí cenzuru odmítlo. "Obával jsem se, že výsledek bude zcela drtivý. Reálně je průběh hlasování výrazně lepší, než jsem očekával. Chtěl bych poděkovat všem, kdo doposud hlasovali, ať již pro, nebo proti. A jsem rád, že existuje i početná skupina lidí, kteří by dílo nechali vystavené, a to i přesto, že se jim třeba nemusí líbit nebo jde z jejich pohledu o dílo morbidní vzbuzující negativní emoce," poznamenal Runták.

Window Gallery v Přerově funguje od září roku 2018. Díla jsou vystavená tak, že je vidí každý kolemjdoucí. Od ledna se jako třiatřicátá výstava v pořadí představilo dílo umělkyně Margarity Ivy Ukolébavka. Autorka žije v Praze a původem je z ukrajinského Záporoží.

Velká část lidí se na sociálních sítích rozčilovala, že nejde o žádné umění a dílo je morbidní. Objevily se však i opačné názory, které upozorňovaly na svobodu umělecké tvorby. Někteří diskutující Runtákův nápad nechat kočku v galerii vystavenou, ale zakrýt ji roletou, ocenili. "Doufám, že kočka bude schovaná za roletu, a vznikne tak speciální přerovská verze Schrödingerovy kočky, kdy kočka zároveň vystavená je i není," reagoval například Václav Dejčmar, který nyní poznamenal, že Schrödingerova kočka zvítězila nad svobodou projevu. 

ANKETA: Mrtvá kočka v přerovské galerii. Je to umění, nebo není?

Celkem hlasovalo1398 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Robert Runták

Štítky mrtvá kočka, hlasování, cenzura, umění, roleta, galerie, emoce, výstava, Window Gallery, Přerov, Robert Runták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvá kočka v přerovské galerii zůstane, bude však skrytá za roletou. Dílo vzbudilo vášně a emoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.