Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Uzavřený sál Vlastivědného muzea v Olomouci prochází odbornou opravou. Hotovo bude v květnu

Historický sál svaté Kláry v olomouckém Vlastivědném muzeu je nyní předmětem práce restaurátorů. Ti vrací malby na narušené klenbě do původního stavu. Práce by měly skončit v květnu.

(NE)OBYČEJNÍ: Jakub Smyček zasvětil svůj život freestyle snowboardingu. S láskou pečuje o snowpark na Paprsku

Jakuba Smyčka ze Šumperka v současné době velmi často uvidíte se zvláštní velkou lopatou, jak upravuje sníh ve snowparku na Paprsku v Jeseníkách. Většinu překážek se mu i přes oblevu podařilo udržet v provozu, na svahu ovšem musel strávit desítky...

V polovině loňského ledna se v největším sále Vlastivědného muzea v Olomouci objevily pukliny na klenbě. Kvůli nim muselo vedení muzea přerušit výstavu o proměnách dětství za poslední dvě století s názvem Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století. „Z havarijních důvodů jsme nuceni dočasně uzavřít náš výstavní sál svaté Kláry. Proto se všem, kteří chtěli navštívit novou výstavu o dětském světě velice omlouváme,“ uvedl tehdy mluvčí muzea Antonín Valenta.

Výstavu znovu otevřeli v únoru na začátku roku s provizorními opatřeními – lešení, bezpečnostní sítě a podvěsy. Na havarijní práce uvolnil Olomoucký kraj – zřizovatel muzea – půl milionu korun.

Od listopadu 2023 probíhají v sále svaté Kláry opravné a restaurátorské práce. Podle Deníku jsou stavební úpravy a výmalby už hotové a restaurátoři dávají do pořádku původní malby. Dle vedení muzea probíhají práce zatím podle projektu. „Doufáme, že se akce stihne v plánovaném harmonogramu do května,“ uvedla zástupkyně ředitele muzea Michaela Gregorová. „Z našeho provozního pohledu akce probíhá plynule a bez komplikací,“ doplnila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Rozsíval - Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky Vlastivědné muzeum Olomouc, sál svaté Kláry, rekonstrukce, restaurátorské práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavřený sál Vlastivědného muzea v Olomouci prochází odbornou opravou. Hotovo bude v květnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.