Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Přerovský park Michalov nabídne spoustu akcí. Letos slaví 120 let

Město Přerov připravilo na jaro a léto několik akcí, kterými oslaví 120 let od vzniku parku Michalov. První akce je naplánovaná už na Den matek, v neděli 12. května. V létě pak proběhnou koncerty, besedy i festival Velká Morava.

Představa upravit bažinatý les na výletní místo Přerovanů vznikla už v 70. letech 19. století. Hlavním impulsem pro jeho přeměnu bylo ale konání zemské výstavy. Pro tu byl vybrán právě Michalov a město tak oslovilo významného zahradního architekta Františka Thomayera. Výstava se sice v Přerově nakonec nekonala, park ale zůstal.

Michalov tak už 120 let nabízí občanů, prostor k aktivnímu odpočinku. „Při tak významných narozeninách jsme na náš park nemohli samozřejmě zapomenout, proto tu od jara do podzimu bude probíhat program, který potěší všechny generace. Začínáme s ním v neděli 12. května na Den matek,“ vysvětlil přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Program na Den matek odstartuje ve 14 hodin. U parteru bude instalována panelová výstava, která přiblíží historii parku. Místem budem korzovat dámy a pánové z Dance clubu Přerov v dobových kostýmech a proslov pronese díky „smyčce času“ samotný architekt parku František Thomayer.

Filmy podle vlastní volby a vyšší vstupné. Přerovské letní kino čeká druhá sezona

Jedním z projektů participativního rozpočtu bylo v Přerově mobilní kino, které letos vstoupí do své druhé sezony. Sledování filmů pod širým nebem si podle zástupců radnice lidé oblíbili, již nyní si mohou vybírat snímky, které se v letním kině...

Připraveny budou také dílničky, ve kterých budou děti moci vyrobit přáníčka pro maminky, nebo závěsné dekorace. Od 15 hodin pak začne promenádní koncert Dechového orchestru Haná a pěveckého sboru Vocantes. „Restaurace bude v tu dobu ještě uzavřená, protože v současné době prochází vnitřní úpravou, ale venkovní stánek s pitím a drobným občerstvením bude k dispozici,“ prozradila vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Program v parku Michalov bude pokračovat celé léto. „Čeká nás celá řada nedělních promenádních koncertů, malování v plenéru, folklorní festival, vystoupí tu duo Ela s Tomem s písničkami Pavla Nováka, v plánu je promítání letního kina, návštěvníci se mohou těšit na zajímavou besedu, komentovanou prohlídku, noc pro netopýry i tvoření s muzeem,“ shrnul ředitel Kulturních a informačních služeb Jaroslav Macíček. V sobotu 13. července se návštěvníci také mohou těšit na hudební festival Velká Morava. Na něm vystoupí Ewa Farna, No Name nebo Michal Hrůza.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov - Miloslav Flašar

Štítky Michalov, park, Přerov, oslavy, 120 let, Den matek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský park Michalov nabídne spoustu akcí. Letos slaví 120 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.