Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Bývalé olomoucké kino Central vstalo z mrtvých, za půlrok šest tisíc diváků. Nabídne divadlo, filmy a festivaly

Legendární olomoucké kino Central vstalo z mrtvých. Za první půlrok opravený polyfunkční sál navštívilo na šest tisíc diváků, do budoucna se chce Central věnovat filmovým a divadelním festivalům a loutkovým divadlům. V plánu jsou akce jako Cena Václava Buriana, Das Filmfest, Dny židovské kultury či podzimní prolog Divadelní Flory.

"V první oficiální sezoně divákům nabídneme nejrůznější produkce v nejrůznějších uměleckých žánrech. V programu nechybí samostatná divadelní dramaturgie, která vzniká v úzké spolupráci s olomouckou Divadelní Florou, prezentace literárních děl reprezentována zejména Cenou Václava Buriana, která se uskuteční v říjnu, je tam festivalový formát německojazyčných filmů Das Filmfest. Central bude také místem prezentace programu Dnů židovské kultury, které budou mít letos svůj 17. ročník a jichž je muzeum dlouholetým pořadatelem," řekl dnes vedoucí dramaturg Alexandr Jeništa.

Scénu otevře už dnes projekce přestěhovaného filmového klubu Filmart, který dosud filmy uváděl v sále Mozarta v Arcidiecézním muzeu. První projekcí bude italský snímek O obilných polích a oblačném nebi věnovaný malíři Vincentu Van Goghovi.

Na začátku října bude sál hostit 9. ročník Ceny Václava Buriana - festival lyrické poezie střední Evropy, který nabízí autorská čtení básníků a básnířek z pěti středoevropských zemí. Listopadový program otevře německojazyčná kinematografie. "Třetím ročníkem festivalu Das Filmfest se hlásíme k odkazu Centralu coby jednoho z nejstarších olomouckých kin. Přehlídka, kterou pořádáme ve spolupráci s pražským Goethe-Institutem, se kromě Olomouce koná ještě v Praze a Brně a nabídne jak večerní projekce pro veřejnost, tak dopolední promítání pro studenty olomouckých škol," uvedl Jeništa.

FOTOGALERIE: Olomoucká scéna Central se po letech znovu otevírá, bývalý kinosál skýtá rozmanité možnosti

Poslední promítání v kinu Central v Olomouci se uskutečnilo v červnu 2005, od té doby byl prostor pro veřejnost zavřený. Po náročné rekonstrukci se kulturní sál znovu otevře divákům, tentokrát navíc v polyfunkční podobě. Nová scéna bude fungovat pod...

V polovině listopadu na přehlídku bezprostředně naváže festival Dny židovské kultury Olomouc. Letos se bude zabývat tématem židovské mystiky a jeho mottem je mnohoznačné zvolání Goleme, stůj!

Návštěvníci se mohou těšit i na divadelní představení. Ve spolupráci s Divadelní Florou uvede Central šest představení čtyř inscenací kvarteta předních českých činoherních souborů, která zároveň tvoří pomyslný epilog letošního ročníku tohoto festivalu. Pokračovat zde budou také tradiční představení loutkového divadla pro dětské diváky i pro dospělé.

Novou kulturní scénu, která vznikla rozsáhlou rekonstrukcí původního kina Central, otevřelo muzeum letos v únoru. Takzvaná Velká scéna vybavená špičkovou technologií a posuvným hledištěm nabízí Olomoučanům prostor pro divadlo, filmy, koncerty i zázemí pro olomoucké festivaly. Kompletní oprava včetně technického vybavení stála téměř 96 milionů korun, z nichž velkou část pokryla dotace ministerstva kultury.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo Muzeum umění Olomouc, Stanislav Heloňa

Štítky kino, oprava, Central, rekonstrukce, program, diváci, festival, film, kino, divadlo, muzeum, Václav Burian, židovská kultura, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalé olomoucké kino Central vstalo z mrtvých, za půlrok šest tisíc diváků. Nabídne divadlo, filmy a festivaly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.