Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Tip: Setkání Hanáků proběhne už ve středu. Těšit se můžete na krojovaný průvod nebo speciální pivo

Ve středu 28. září se sejdou stovky členů tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích na Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje. Letošní ročník je už šestým v řadě a nabídne kromě krojovaného průvodu městem třeba vystoupení hanáckých sborů nebo také speciální litovelské pivo Hanák.

Přestože se VI. Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje uskuteční ve středu, program začíná už o den dříve, 26.9. na Horním náměstí, kde se představí Vojenský umělecký soubor Ondráš. Od půl osmě večer předvedou svůj tanečně–hudební program O zbojníkovi.

Ve středu ráno probudí Olomoučany zvuky dechovky, která bude vyhrávat například z historické tramvaje. Samotné setkání začne v 9 hodin ráno lidovými zpěvy Hanáckého mužského sboru Rovina a mší v kostele sv. Michala s účastí krojovaných Hanáků. V 11 hodin vyjde z Korunní pevnůstky průvod Hanáků. Jejich trasa povede přes tř. Svobody až na Horní náměstí.

Od jedné hodiny odpolední proběhne na Dolním náměstí přehlídka hanáckých souborů a o hodinu později se na Horním náměstí zrekonstruuje návštěva císařovny Marie Terezie na Hané. Téměř stovka krojovaných účinkujících z celé Hané ji pozdraví jedinečným tancem „cófavá“ a současně přesvědčí, že i „v Holomóci na placi só tam vojáci“. Na hlavní scéně pak bude následovat přehlídka dětských i věkem zralých zpěváků lidových písní a koncert ojedinělého hudebního seskupení Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

 

Kromě hlavního programu si organizátoři připravili i doprovodný. Můžete se těšit například na Krojovou poradnu, Hanácký farmářský trh a nabídku tradičních rukodělných výrobků, komentované prohlídky expozice o Hané ve Vlastivědném muzeu Olomouc, speciální program v Pevnosti poznání nebo krátká inspekční návštěva Marie Terezie ve vojenském ležení v Korunní pevnůstce.

VI. Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje pod záštitou Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje a Antonína Staňka, primátora Statutárního města Olomouc, pořádá Hanácký folklorní spolek za významné finanční podpory Olomouckého kraje a za podpory Statutárního města Olomouc.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Archív Hanáckého folklorního spolku

Štítky Olomoucký kraj, Marie Terezie Habsburská, Olomouc, Haná, Antonín Staněk, Jiří Pavlica, Jiří Rozbořil, Pevnost poznání, Hradišťan, Hanácký folklorní spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip: Setkání Hanáků proběhne už ve středu. Těšit se můžete na krojovaný průvod nebo speciální pivo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.