Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kino Metropol opět promítá živé přenosy z newyorské Metropolitní Opery

Olomoucké městské kino se již poněkolikáté připojuje k projektu, který přináší v reálném čase největší kusy z prestižní Metropolitní opery New York. Diváci tak mají možnost vidět nové i obnovené inscenace takových velikánu jako Verdiho, Mozarta, Dvořáka, Čajkovkého a dalších. Jejich kompletní seznam najdete na webu kina Metropol.

Již v sobotu 22.10. budou mít diváci jedinečnou příležitost zhlédnout obnovenou inscenaci věhlasného režiséra Michaela Grandage. Ten už v roce 2011 poprvé nastudoval pro Met nesmrtelnou operu Don Giovanni. V Mozartově slavném díle, blízkém srdcím českého publika nejen kvůli někdejší premiéře ve Stavovském divadle, se tentokrát v roli sluhy Leporella blýskne basbarytonista Adam Plachetka, letošní patron přímých přenosů z Met. Po Vladimíru Chmelovi, který vytvořil Hajného v Rusalce, tak bude druhým Čechem, který se objeví v přímých přenosech z Met do kin celého světa.

Metropolitní opera v New Yorku

V pojetí, které The New York Times označily za tradiční, se v hlavní roli představí britský barytonista Simon Keenlyside, který se v posledním roce potýkal s vleklými zdravotními komplikacemi. V hlavním ženském partu jej doplní abcházská sopranistka Hibla Gerzmava, která v minulých letech doprovázela mimo jiné české filharmoniky na turné s Janáčkovou Glakolskou mší.

Obecenstvo bylo odměněno skvostným představením, které znovu připomnělo genia Mozartovy hudby, jež se v rukou profesionálů mění na zážitek přinášející vytržení a mystérium,“ charakterizovaly současnou podobu představení NY Times.  O výkonu Adama Plachetky v roli věrného průvodce prostopášného Dona Giovanniho Leporella napsal stejný deník, že pěvec měl „drsné vzezření i hlas“.

Role dirigenta se ujal šéfdirigent Metropolitní opery Fabio Luisi

 Kompletní seznam živých přenosů najdete na webu kina Metropol.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Štítky kino, Metropolitní opera, přímý přenos, New York, Adam Plachetka, Michael Grandage, The New York Times, Stavovské divadlo, Simon Keenlyside, Fabio Luisi, Hibla Gerzmava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Metropol opět promítá živé přenosy z newyorské Metropolitní Opery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.