Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Novoroční výšlap na Helfštýn je tu. Letos už po 41.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se v sobotu výjimečně otevře turistům. Za brány hradu, který je jinak v zimě uzavřen, mohou lidé zavítat při tradičním novoročním výšlapu.

Akce se každoročně zúčastní několik tisíc lidí, k Helfštýnu míří pěšky ze širokého okolí. Letos budou mít turisté na hradě pro setkání zúžený prostor, loni na podzim tam totiž začala rozsáhlá rekonstrukce paláce.

„Letos půjde již o 41. ročník novoročního výstupu na Helfštýn. Pro správu hradu to znamená zpřístupnit objekt. Po zazimování, které přišlo v listopadu, musíme na jediný den zprovoznit technické zázemí, připravit sociální zázemí a restauraci hradu, aby bylo možné unést nápor turistů. Návštěvnost se pravidelně pohybuje v tisících lidí, rekord byl až 4000 lidí, který byl před dvěma roky," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Hrad organizuje akci spolu s Klubem českých turistů a Helfštýn bude v sobotu otevřen pro návštěvníky od 08:00 do 15:00.

„Není jiné pravidlo, než se dostat na Helfštýn jakýmkoliv způsobem, nejlépe pěšky. Výstup může začít kdekoliv, cílem je hrad," uvedl Lauro a doplnil, že kvůli rozsáhlé rekonstrukci se letos návštěvníci nedostanou na palácové nádvoří a s omezeným prostorem musejí počítat i na třetím nádvoří.

Vzhledem k počasí bude mít ale správa hradu zřejmě méně práce, v některých ročnících byl hrad zasypán sněhem a cesty k němu byly obtížně přístupné. Akce je každoročně příležitostí pro setkání různých spolků a skupin či chovatelů psů. Loni nechyběli ani zástupci Československé obce legionářské. Na loňské návštěvnosti se však odrazil silný mráz, v ranních hodinách atakoval až 18 stupňů pod nulou, loni tak zamířily na hrad jen necelé dvě tisícovky lidí, ubylo zejména rodin s dětmi. Středověký hrad Helfštýn byl naposledy před zimou otevřen pro návštěvníky o posledním listopadovém víkendu. Zavítat za jeho brány po sobotním výšlapu budou moci znovu v březnu.

Autoři | Foto Hana Jandová

Štítky Helfštýn, hrad, okres Přerov, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční výšlap na Helfštýn je tu. Letos už po 41.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.