Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Úspěch Moravského divadla Olomouc. V nominaci na Ceny Thálie má dva umělce

Herecká asociace vyhlásila 31. ledna nominace na Ceny Thálie 2017. Do širší nominace se probojovali sólista opery a operety Moravského divadla Olomouc Jakub Rousek za ztvárnění Manoliose v inscenaci Řecké pašije a sólista baletu Moravského divadla Olomouc Paul Oliver za ztvárnění Petruccia v inscenaci Zkrocení zlé ženy.

„Obou nominací si nesmírně vážím a raduji se z nich. Vždyť od tohoto velkého úspěchu je jen krůček k zisku prestižní Thálie. V té nesmírné konkurenci, jež vládne v dramatických oborech, jde opravdu o velké umělecké vyznamenání, jehož odlesk pochopitelně padá i na celé divadlo. Svým kolegům a „svému“ divadlu ze srdce gratuluji,“ uvedl ředitel Moravského divadla Pavel Hekela.

Pro sólistu opery a operety Moravského divadla Jakuba Rouska jde o premiérovou nominaci na prestižní Cenu Thálie. Získal ji za ztvárnění postavy Manoliose v inscenaci opery Bohuslava Martinů Řecké pašije, kterou v Moravském divadle Olomouc nastudoval Jan Antonín Pitínský. „Velice si této nominace vážím a současně je pro mě velké překvapení, že jsem po tolika letech v oboru získal první nominaci na Thálii právě za postavu Manoliose. Jsou role, které diváka ohromí, jako je Kalaf v opeře Turandot, a pak postavy, které diváka zasáhnou do srdce, a takovou je právě Manolios. Jsem rád, že jsem se mohl podílet na inscenaci, v níž je spousta aktuálních témat – nejen uprchlická krize, ale i boj o moc či obraz lidí jako poslušných ovcí bez vlastního názoru. Doufám, že se díky této nominaci zvýší zájem diváků o Řecké pašije, sám razím heslo, že více než pro ceny chci zpívat pro diváky,“ uvedl Jakub Rousek.

Nováčkem mezi nominovanými je i sólista olomouckého baletu Paul Oliver. Odbornou porotu zaujal svým výkonem v inscenaci Zkrocení zlé ženy režiséra a choreografa Roberta Balogha. „Je pro mě velká čest, že jsem byl nominován na Cenu Thálie. Postavu Petruccia mám moc rád. Přestože je velmi náročná po fyzické stránce, mám možnost se v této roli vyřádit a užít si legraci. Můj dík patří Robertu Baloghovi, který mi velmi pomohl při přípravě inscenace. Stejně tak bych chtěl poděkovat mé partnerce Emily-Joy Smith a dalším členům souboru. Jsem rád, že mohu v této inscenaci účinkovat a doufám, že se líbí a bude nadále líbit i publiku,“ shrnul rodák z britského Warringtonu Paul Oliver.

Ceny Thálie se udělují v kategoriích činohra, opera, balet, pantomima a jiné tanečnědramatické žánry, muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry, loutkové divadlo. V každé z prvních čtyř uvedených kategorií se oceňují zvlášť ženské a mužské výkony, které posuzují oborové odborné poroty. Ty rozhodují o širších (semifinálových) nominacích a užších (finálových) nominacích. V pořadí již 25. Ceny Thálie si vítězové převezmou 24. března v pražském Národním divadle.

V dosavadní historii udílení Cen Thálie se Moravské divadlo Olomouc těšilo ze zisku sošky čtyřikrát: za rok 1997 ji obdržela Ludmila Machytková za roli kněžny Marie Anny Elisy v operetě Paganini, v roce 2006 získala Evellyn Pacoláková Cenu pro mladého činoherce do 33 let, v roce 2014 převzal Thálii Jiří Přibyl za ztvárnění Falstaffa ve stejnojmenné inscenaci Verdiho opery a vloni ocenění dostala primabalerína Yui Kyotani za ztvárnění Kitri v inscenaci Don Quijote.

Tisková zpráva | Foto MDO

Štítky divadlo, Olomouc, Thálie, nominace, Cena Thálie, Moravské divadlo Olomouc, opera, Paul Oliver, balet, Zkrocení zlé ženy, Řecké pašije, Bohuslav Martinů, Jan Antonín Pitínský, Jiří Přibyl, Ludmila Machytková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch Moravského divadla Olomouc. V nominaci na Ceny Thálie má dva umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.