Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Štreit vystaví v Pevnosti poznání fotky zachycující osudy lidí, kteří žijí na okraji společnosti

V olomouckém muzeu Pevnost poznání se příští pondělí otevře výstava fotografií Jindřicha Štreita s názvem Ze tmy ke světlu. Jde o soubor čtyřiceti fotografií zachycujících službu vězeňských kaplanů v několika českých věznicích. Výstava měla premiéru na Velehradě při Dnech lidí dobré vůle, pro velký úspěch se ji pořadatelé rozhodli představit také v Olomouci, řekli pořadatelé výstavy.

Snímky zachycují osudy lidí, kteří žijí na samém okraji společnosti i práci vězeňských kaplanů. „Po souboru Vesnice je svět, ve kterém se věnoval lidem z vyčleněných lokalit na Bruntálsku, a po souboru z prostředí lidí bez domova Kde domov můj je Štreitův zatím poslední cyklus Ze tmy ke světlu další rozsáhlou humanistickou freskou, zaměřující se na život lidí za branami českých a moravských věznic. Ať už jde o vězně s dlouholetými tresty nebo třeba pracovníky duchovní služby, kteří s nimi prožívají trpké i šťastné okamžiky, chvíle pochyb, prozření a nalézání sebeúcty," řekla kurátorka Muzea umění v Olomouci Štěpánka Bieleszová.

Fotograf na stránkách Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, kde vyučuje, k souboru uvedl, že ne každý má možnost navštěvovat věznice, být s vězni a kaplany, účastnit se bohoslužeb a přinést o tom svědectví. „Život mi nabídl poznání duševního stavu, který jsem zde zachytil. Jestliže prožiji tak silné emoce, snažím se je pochopit, ztvárnit a předat," uvedl Štreit.

Výstava měla premiéru 4. července na Velehradě u příležitosti oslav 20. výročí kaplanské služby v ČR. „Fotografie pana Štreita se setkaly s mimořádným ohlasem návštěvníků z řad významných osobností, ale i poutníků a návštěvníků Velehradu, proto jsme se rozhodli ukázat je i v Olomouci," uvedl kaplan Vazební věznice Olomouc a kurátor výstavy Otto Broch.

Jednasedmdesátiletý fotograf se zaměřuje na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic. Jeho hlavním tématem je vesnice, ale zachycuje také těžkou práci v továrnách i řadu sociálních témat. Štreit má za sebou téměř 1300 samostatných výstav a vydal pět desítek fotografických knih. Loni za svou uměleckou i společenskou činnost obdržel Cenu primátora města Olomouce. V dokumentování vesnického života na severu Moravy pokračují jeho studenti z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Autoři | Foto itf.cz

Štítky umění, fotografie, Olomouc, Jindřich Štreit, Pevnost poznání, výstava, Opava, okres Bruntál, Muzeum umění Olomouc, Velehrad, Institut tvůrčí fotografie, premiéra, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štreit vystaví v Pevnosti poznání fotky zachycující osudy lidí, kteří žijí na okraji společnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.