Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Divadlo hudby Olomouc po spojení podpoří výstavní plán muzea

Divadlo hudby Olomouc po nedávném sloučení s Muzeem umění zachová do června svou dramatickou linii, program dětských představení i nabídky pro školy. Svou činnost se bude snažit tematicky propojit s prací muzea. Ještě letos by se měli návštěvníci dočkat nového vstupu. V budoucnu by se mělo divadlo přesunout do přilehlého bývalého kina Central a muzeum se bude moci pustit do plánované rozsáhlé rekonstrukce budovy v Denisově ulici, kde obě instituce sídlí.

Divadlu zůstane po sloučení značka, základní dramaturgie i tým zaměstnanců. "Dohodli jsme se, že beze změn dokončíme tuto sezonu. Do června tedy zůstáváme také u našich tiskovin, plakátů a internetových stránek, ke sloučení s muzejním webem a propagačními tiskovinami dojde od září. Už nyní ale budeme náš program doplňovat o akce doprovázející výstavy v muzeu," uvedl dramaturg divadla Alexandr Jeništa. V únoru při příležitosti výstavy Káji Saudka uvede divadlo například námětově příbuzné představení divadla Buchty a loutky Barbarella Reloaded, které vzniklo na motivy slavného sci-fi filmu s Jane Fondovou a jehož české uvedení doprovázel Saudkův plakát.
   

Divadlo se podle Jeništy soustředí také na výtvarná témata, která korespondují s náplní Muzea umění. Na konci ledna například uvede inscenaci brněnské Husy na provázku Tichý Tarzan čili Zcizené deníky fantoma erotické fotografie. "Pojednává totiž o kyjovském fotografovi Miroslavu Tichém, outsiderovi, solitérovi, který je dnes pokládán za jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století. Podobným směrem, tedy například tematickým propojením divadla a výtvarného umění bychom se chtěli v budoucnu vydat," naznačil Jeništa.
   

K viditelnému propojení s Divadlem hudby mají vést i stavební úpravy vstupní části Muzea moderního umění. "Bývalé knihkupectví, které nyní využíváme jako sklad, se změní na šatnu a ve stávajícím vstupu do muzea zůstane pokladna a muzejní shop," uvedl ředitel Muzea umění Michal Soukup.
   

Divadlo hudby Olomouc bylo založeno a otevřeno v roce 1968 jako zařízení někdejšího Okresního kulturního střediska v Olomouci. Od roku 1990 do konce loňského roku byla jeho zřizovatelem olomoucká radnice. Záměr spojit budoucnost Divadla hudby s Muzeem umění Olomouc schválila rada i zastupitelstvo. Smlouvu o převodu divadla do struktury Muzea umění k 1. lednu podepsali v prosinci olomoucký primátor Martin Novotný, ministr kultury Jiří Balvín a ředitel muzea Michal Soukup.
 

Zdroj: ČTK

Štítky divadlo, muzeum, hudba, Olomouc, Muzeum umění Olomouc, představení, Kája Saudek, kino, Jane Fondová, Jiří Balvín, Martin Novotný, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo hudby Olomouc po spojení podpoří výstavní plán muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.