Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Povodí Moravy u Plumlovské přehrady postaví mokřad

Povodí Moravy zahájilo u Plumlovské přehrady stavbu mokřadu, který bude čistit vodu přitékající do této nádrže. Stavba mokřadu, jehož součástí bude hráz z kamenů, přijde na tři miliony korun. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a letos na podzim bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Mokřad je jedním z opatření, která mají zabránit opětovnému znečištění přehrady.

Jan Hodovský, který je pověřený výkonem funkce generálního ředitele Povodí Moravy, dnes ČTK řekl, že hráz bude dlouhá 110 metrů a oddělí mokřad od Plumlovské nádrže. Hráz zajistí udržení vody, která je nezbytná pro mokřadní vegetace. "Vhodná kombinace vodního a mokřadního biotopu v této litorální (pobřežní) zóně dokáže částečně odstranit zvýšený přísun živin ve vodě,“ uvedl Hodovský.

Po stavbě hráze mokřadu dělníci upraví okolní terén i koryta říčky Hloučely a potoku Kleštínku. Na jaře příštího roku bude pobřežní pásmo osazeno vegetací a v jeho v závěru se do přehrady vrátí škeble a velevruby. "Rybáři následně začnou se zarybňováním Plumlovské nádrže a pokusí se dosáhnout co největší rovnováhy mezi nedravými a dravými rybami, aby dravé ryby mohly alespoň po určitou dobu regulovat početnost drobných kaprovitých ryb, které se úspěšně množí," podotkla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Odborníci v okolí Plumlovské přehrady v létě instalovali čtyři kontejnery naplněné síranem železitým, které mají snížit obsah fosforu a dalších živin ve vodě přitékající do nádrže. Pomocí těchto srážedel by se v přehradě už neměly přemnožit sinice, kvůli nimž byla nákladná revitalizace vodní nádrže v roce 2009 zahájena.

Plumlovská přehrada se už postupně napouští vodou a příští letní sezonu bude plná. Vodní nádrž s čistou vodou by měla v regionu oživit turistický ruch, který po vypuštění vodního díla výrazně ochabl. Povodní Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun.

Hráz Plumlovské přehrady z roku 1932 je první v tuzemsku, jež se dočkala tak zásadního zásahu. Díky masivní investici bude přehrada bez nutnosti dalších velkých oprav nejméně 50 let plnit protipovodňovou funkci.

Štítky přehrada, Povodí Moravy (státní podnik), Vodní nádrž Plumlov, nádrž, oprava, Hloučela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy u Plumlovské přehrady postaví mokřad  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.