Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Proti Babišovi protestovala i města v Olomouckém kraji. Ve čtvrtek se bude demonstrovat také v Olomouci a dalších 12 krajských městech

V okresních městech Olomouckého kraje, ale i v menších městech regionu se v pondělí přidali někteří obyvatelé k protestu za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Akce svolal spolek Milion chvilek. Konaly se například v Prostějově, v Přerově, Jeseníku ale i ve Šternberku. V Přerově se konala na stejném místě jako vánoční akce pro děti, pořádaná za generální podpory někdejší Babišovy skupiny Agrofert. Ve čtvrtek 19. prosince jsou plánované demonstrace ve 13 krajských městech. V Olomouci začíná v 17 hodin před krajským úřadem.  

V Přerově se demonstrace uskutečnila od 17 hodin na náměstí Přerovského povstání. O hodinu dříve začala na stejném místě akce s názvem Andělské vánoce s multimediálním kamionem, kterou zaštiťovala skupina Agrofert a řada dalších firem spadajících do tohoto holdingu. Zhruba o dvě desítky metrů dál se sešlo odhadem padesát demonstrantů, jejich proslov však kvůli vánoční akci téměř nebylo slyšet.

V Prostějově se protest odehrál v 18 hodin na náměstí E. Husserla pod sochou Jiřího Wolkera. Sešlo se asi sto lidí, s sebou měli transparenty, české vlajky i vlajku Evropské unie. Ke slovu se dostala zhruba desítka lidí, shromáždění ukončila po hodině státní hymna.

Demonstrovalo se i ve Šternberku na Hlavním náměstí, kam dorazilo sedmdesát protestujících. „Ve Šternberku jsme začali hned od prvních akcí, které začaly na jaře v letošním roce. Když je to vyhlášeno, scházíme se pravidelně a soustavně,“ řekl pořadatel Michal Kalhous. Demonstrace byla nahlášena také v Jeseníku, a to na Masarykově náměstí.

Protestní akce za odstoupení Andreje Babiše, které svolal spolek Milion chvilek, se konaly po celé zemi s výjimkou Prahy a krajských měst. V úterý večer se lidé znovu sešli v Praze a ve čtvrtek se demonstrace přesunou do 13 krajských měst. Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Uvádějí také, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je podle nich ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

V Olomouci se ve čtvrtek demonstrace koná od 17 hodin před olomouckým krajským úřadem. „Mám pevné předsevzetí neprotahovat příliš projevy. Politici nejsou zváni, plánuji především rekapitulaci základních faktů kolem problémů premiéra a také informování o našich aktivitách na obranu orné půdy u Hněvotína,“ uvedl na sociálních sítích pořadatel Vladislav Raclavský. Demonstranty vyzval, aby si nabili telefon, neboť se o některých tématech bude hlasovat rozsvícením jejich displejů.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Ivo Spisar

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, Olomoucký, Andrej Babiš, Přerov, krajské město, Olomouc, Olomoucký kraj, Agrofert, Milion Chvilek, Šternberk, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti Babišovi protestovala i města v Olomouckém kraji. Ve čtvrtek se bude demonstrovat také v Olomouci a dalších 12 krajských městech  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.