Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji začne bez vítězného hnutí ANO

Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj jednají o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti a STAN a ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO, řekl to lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

Spojenci zahájí jednání s koalicí Pirátů a Starostů a s ODS

"V Olomouckém kraji jsme před volbami říkali, že chceme změnit současné vedení a konečně přinést na kraj transparentnost. To chceme dodržet, a proto zahájíme jednání s koalicí Pirátů a Starostů a ODS. Věřím, že se to podaří a změnu dotáhneme," oznámil v sobotu na facebooku Jurečka. Tato koalice by v pětapadesátičlenném zastupitelstvu disponovala 32 hlasy.

V sobotu večer jednali zástupci Pirátů a STAN s týmem Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj. "Debata byla o tom, že pro nás by největší logiku dávala spolupráce Pirátů, STAN, Spojenců a ODS," řekl po večerním jednání Jurečka, podle kterého dnes dopoledne bude následovat jednání s ODS.

Pro Piráty a STAN jsou Spojenci "prvním přirozeným spojencem"

Koaliční spolupráci se Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj preferuje i lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, podle kterého je to "první přirozený spojenec". "Nejlepším možným způsobem," odpověděl v sobotu večer Suchánek na dotaz, jak hodnotí jednání se zástupci Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj. Podle něj zatím nejsou při jednání o možné koalici žádné třecí plochy.

Za přijatelnou Suchánek označil krajskou koalici, o které hovořil Jurečka. Se zástupci ODS v sobotu večer krátce hovořil i vyjednávací tým Pirátů STAN. "Dopadlo to velmi neutrálně. Učinili jsme jim nějakou nabídku, ale nedostali jsme se k nějakým konkrétním parametrům, protože řekli, že si potřebují udělat první potkávací kolečko se stranami. Až si ho udělají, tak si ho potom vyhodnotí," uvedl Suchánek.

Občaští demokraté budou jednat se všemi vítěžnými stranami 

Lídr ODS Dalibor Horák před oznámením výsledků voleb řekl, že občanští demokraté jsou připraveni zasednout k jednacímu stolu se všemi politickými subjekty, jejichž zástupci budou v zastupitelstvu.

Vítěžné ANO chce jednat se všemi subjekty kromě Spojenců

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala. Lídr ANO a hejtman Ladislav Okleštěk řekl, že ANO chce jednat se všemi kromě zástupců Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj, kteří se proti spolupráci už dříve vymezili. Představitelé ANO zatím krátce jednali pouze s ODS. "Měli jsme jednu krátkou schůzku. Čekáme. Ještě se nám mají ozvat ze STANu, takže uvidíme. Pak se ukáže," uvedl v sobotu večer Okleštěk.

Autoři | Foto kdu.cz

Štítky ČR, volby, kraje, Olomoucký, Jurečka, koalice, Olomoucký kraj, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Marian Jurečka, Piráti a Starostové, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji začne bez vítězného hnutí ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.