Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Suchánek: Je třeba zmapovat očkovací kapacitu praktických lékařů

Stát by podle olomouckého hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) měl spolu s krajskými samosprávami začít co nejdříve mapovat kapacitu nejen očkovacích center a míst, ale také praktických lékařů. Jen tak Česko bude včas připraveno na očekávané jarní výrazné zvýšení dodávek vakcín proti novému koronaviru. "Myslím, že by se už měly vyhodnotit kapacity praktických lékařů. My to tak uděláme," řekl dnes Suchánek.

V médiích se podle Suchánka často píše o tom, že praktičtí lékaři jsou na očkování proti novému koronaviru připraveni, avšak realita je zřejmě odlišná. "Samozřejmě jsou praktičtí lékaři, kteří se do očkovacího procesu dobrovolně hlásí, to je pravda. My ale vůbec nevíme, jestli se jich hlásí 20, 50 nebo 90 procent z celkového počtu. Potřebujeme zjistit reálný stav věci a kapacity ladit na fázi, kdy vakcíny bude více," upozornil Suchánek.

Česko má podle něj kvůli posunutí termínu nárůstu dodávek vakcín zhruba dva měsíce čas na důkladnou přípravu spuštění hromadného očkování. Jedním z jeho pilířů mají být právě praktičtí lékaři. Výrazný nárůst dodávek lze podle Suchánka očekávat až v dubnu. Otázku připravenosti praktických lékařů na očkování proto Suchánek nastolil na dnešní videokonferenci hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) po této debatě na sociálních sítích uvedl, že vláda dočasně zakázala očkování proti covidu-19 u praktických lékařů. Podle něj Babiš na dnešní videokonferenci s hejtmany řekl, že počítá s praktickými lékaři, až absolvují očkování prioritní skupiny v očkovacích centrech. Kraj měl vymyšlenou strategii očkování pro seniory právě u praktických lékařů. Babiš řekl, že Grolich neříká pravdu, praktici zatím nemohou očkovat v ordinacích kvůli nedostatku vakcíny.

Na dnešní videokonferenci s premiérem podle Suchánka nepadla zmínka o zákazu očkování u praktických lékařů. Premiér podle Suchánka hejtmanům řekl, ať otázku praktických lékařů zatím neřeší, protože ho nyní zajímá pouze kapacita očkovacích center a míst. "Myslím, že je to chyba," podotkl Suchánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook - Josef Suchánek má rád Olomoucký kraj

Štítky ČR, koronavirus, vláda, správa, Olomoucký, praktický lékař, Josef Suchánek, vakcína, očkování, Česko, Piráti a Starostové, Andrej Babiš, Jan Grolich, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchánek: Je třeba zmapovat očkovací kapacitu praktických lékařů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.