Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přerovský náměstek primátora Zácha rezignoval na svou funkci

Náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS) rezignoval na svou funkci prvního náměstka a zástupce primátora. Důvodem je další funkce náměstka hejtmana, do které byl zvolen loni na konci října po krajských volbách. V Přerově zůstane na pozici neuvolněného radního s agendou majetku, což se dnes stalo terčem kritiky některých členů opozice na zastupitelstvu, kde své rozhodnutí oznámil. Na postu prvního náměstka jej zastoupí jeho stranický kolega a dosavadní náměstek pro školství a sociální věci Petr Kouba.

"Já se nevzdávám města Přerova. Opouštím placenou funkci náměstka primátora a opouštím post statutárního zástupce primátora města Přerova. Agendu odboru majetku a správy komunálních služeb jsem dělal v letech 2010 až 2014 a nyní od roku 2018. Domnívám se, že materiály, které vám byly předkládány, byly předkládány s plnou péčí a pílí. Pokud je někdo workholik, je to jeho dobrovolné rozhodnutí," uvedl Zácha.

Opozice jeho rozhodnutí rezignovat na post náměstka očekávala, některým se však nelíbilo, že jako neuvolněnému radnímu zůstane agenda majetkových záležitostí. "Předpokládal jsem, že navrhne na tento post místo sebe někoho jiného. Do konce volebního období zbývají téměř dva roky, odbor tak zůstane víceméně na holičkách, víme, že kraj je pro pana náměstka prioritou," uvedl zastupitel Radek Pospíšilík (Trikolóra).

Výhrady měla i zastupitelka Ludmila Tomaníková (KSČM, nyní nezařazená). "Chápu, že náměstek hejtmana je vyšší funkce a má více starostí ale zřejmě na této funkci náměstka starosty ubylo práce. Nedovedu si představit, že by to stihl," podotkla Tomaníková. "Je logické a transparentní, kdyby se pan Zácha vzdal své funkce se vším všudy a kdyby na jeho místo nastoupil někdo jiný," uvedla Helena Netopilová (Společně pro Přerov a Piráti).

Koaliční kolegové se naopak Záchy na dnešním zastupitelstvu zastali. "Kolega Zácha avizoval už po volbách, že k tomuto rozhodnutí dojde a prosil koaliční partnery o chvilku času, ať to může technicky zvládnout. Já proti jeho rozhodnutí nemám nic, nepředjímám, zda to zvládne nebo ne. Znám ho jako pracovitého člověka. Pokud nebude odbor fungovat, budu mezi prvními, kdo s ním bude na toto téma mluvit, zda jeho rozhodnutí bylo vhodné," uvedl Petr Vrána z ANO. "V prosinci 2020 a lednu 2021 pan náměstek stíhal oboje funkce i veškerou náplň své práce na úkor svého času. Nikdo z vás nepoznal změnu v připravených materiálech na radu nebo zastupitelstvo," uvedl náměstek Petr Kouba z ODS.

Zácha jako první náměstek přerovského primátora dosud zastupoval primátora města v době jeho nepřítomnosti, na na starosti měl správu majetku, komunálních služeb a majetkoprávní záležitosti včetně nájmů městských bytů. Agenda mu zůstala, zástupcem primátora se stal náměstek Kouba. Na pozici náměstka olomouckého hejtmana má na starosti dopravu a sport.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Michala Záchy

Štítky ČR, správa, personální, Přerov, Michal Zácha, primátor, Petr Kouba, ODS, Petr Vrána, KSČM, ANO 2011, Česká pirátská strana, Trikolóra hnutí občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský náměstek primátora Zácha rezignoval na svou funkci  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.