Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Většina stran v Olomouckém kraji zná lídry pro podzimní volby. Podívejte se, kdo je již potvrzen

Političtí matadoři, ale i méně známé tváře z komunální politiky, se objevují na prvních místech kandidátních listin v Olomouckém kraji pro nadcházející sněmovní volby. O podporu voličů by se měl znovu ucházet za ANO například bývalý hejtman Ladislav Okleštěk, lídrem koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se stal Marian Jurečka. Koalice Pirátů a STAN vsadila na starostu Nové Hradečné Tomáše Müllera (STAN). Nové hnutí Přísaha bude svého lídra v kraji teprve volit, kandidáta dosud nezveřejnila ani SPD, čeká se na krajskou konferenci.

Sněmovní volby by podle agentury Median nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Následovali by Piráti se STAN a Spolu. ANO se dostalo na pozici lídra po čtyřech měsících.

Hnutí ANO by měl vést v Olomouckém kraji do podzimních sněmovních voleb bývalý hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk. Na jeho jménu se straníci shodli na krajské úrovni, potvrdit jej ještě musí celostátní výbor. "Uskutečnit by se měl někdy kolem poloviny července," řekl Okleštěk. Bývalý hejtman vedl kandidátku i před čtyřmi lety, kdy v čele nahradil místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, jenž byl nakonec volebním lídrem na Vysočině.

Také koalice Spolu vsadila na známé jméno, do sněmovních voleb by ji měl vést předseda lidovců Marian Jurečka. Za ODS byl lídrem zvolen náměstek olomouckého primátora Martin Major a za TOP 09 obchodní ředitel a krajský předseda strany Petr Navrátil. "Jednotlivé strany měly své nominační konference, lídr koalice vyplývá z koaliční smlouvy," řekl krajský předseda lidovců Ivo Slavotínek.

Společnou kandidátku Pirátů a STAN pro volby do Poslanecké sněmovny povede v Olomouckém kraji krajský zastupitel a starosta Nové Hradečné Tomáš Müller (STAN). Zvolen byl na krajském sněmu STAN, který se poprvé v historii odehrál on-line formou. ČSSD do sněmovních voleb v Olomouckém kraji povede bývalý hejtmanův náměstek a nynější místostarosta Kostelce na Hané na Prostějovsku Ladislav Hynek, který nedávno stanul v čele krajské organizace sociální demokracie. Lídrem KSČM bude v Olomouckém kraji krajský místopředseda strany Ludvík Šulda, volební jedničkou kandidátky Trikolóry v Olomouckém kraji je poslankyně a místopředsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková.

O hlasy voličů v kraji se bude chtít ucházet i nově založené hnutí Přísaha. "Nyní by měly proběhnout v co nejkratší době krajské volební sněmy, následně se teprve sestaví kandidátky," řekla mluvčí hnutí Karolína Skrčená. Jasno by mělo být podle ní v polovině července. SPD schválenou kandidátku stále nemá, podle informací z olomouckého sekretariátu je krajská konference naplánována na polovinu července.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, volby, sněmovna, Olomoucký, Olomoucký kraj, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Ladislav Okleštěk, koalice, konference, Marian Jurečka, Tomáš Müller, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina stran v Olomouckém kraji zná lídry pro podzimní volby. Podívejte se, kdo je již potvrzen  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.