Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouckém kraji dnes na speciálních stanovištích volilo šest desítek lidí v karanténě

V Olomouckém kraji využilo možnosti odvolit o dva dny dříve 61 lidí v izolaci či v karanténě. Svůj hlas přímo z okénka vozidel odevzdali na pěti místech v kraji, největší zájem o volby byl v Olomouci.

Na pěti místech čekali na voliče členové volebních komisí ve speciálních ochranných oděvech devět hodin, netradiční volební místnosti se otevřely v 8 a uzavřely v 17 hodin. V Jeseníku na zájemce čekali po celý den marně, nikdo nepřišel.

"Celkem odvolilo 61 lidí, z toho 23 v Olomouci, 19 v Šumperku, 14 v Přerově a pět v Prostějově. V Jeseníku neodvolil nikdo," uvedla Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu. 

Například v krajském městě, kde se očekávala nejvyšší účast, hodil volební obálku do urny přímo z okénka auta první volič o půl deváté. "Jsem z Olomouce, volal mi v úterý večer známý, že se dostal do karantény. Teprve teď jdu na testování, jel jsem proto odvolit, nevím jak to dopadne. K volbám chodím pravidelně, ještě nikdy jsem nevynechal a doufám, že to nevynechá nikdo z občanů," řekl muž z Olomouce.

V kraji mohli voliči v karanténě či v izolaci hlasovat na pěti speciálních místech, stejných jako loni. V Olomouci vítali voliče členové volební komise oblečení do ochranných kombinéz s respirátory a štíty v areálu Správy silnic Olomouckého kraje, za zády měli sklad dopravních značek. Pro Jesenicko bylo toto místo v Jeseníku na parkovišti za Podjezdem. Na Prostějovsku lidé volili v místní části Vrahovice na parkovišti u koupaliště a voliči z Přerovska mohli přijet volit na parkoviště před letištěm Bochoř. Na Šumpersku bylo pro tyto účely zřízeno stanoviště ve Vikýřovicích, v areálu správy silnic.

Pro lidi v karanténě začalo také referendum

V Přerově mohli lidé v karanténě z Tovačova volit také v referendu o pokračování těžby stěrkopísku v okolí tohoto města.  

Hlasování z auta kvůli karanténě mohli využít lidé poprvé loni. Zájem byl však i tehdy poměrně malý. Podle informací olomouckého krajského úřadu využilo tuto možnost loni 30. září dohromady 232 lidí. Největší zájem měli lidé v Olomouci, naopak pouze šest lidí odvolilo na Jesenicku.

Zhruba stovka lidí zájem o volby kvůli karanténě či izolaci projevila ještě dodatečně, do všech koutů kraje za nimi v den voleb 2. října vyrazilo s volebními urnami sedm komisí. Tuto možnost mají lidé i letos, lidé mohou o tuto možnost požádat do čtvrtečních 20 hodin. Komise za nimi vyjedou v pátek nebo v sobotu.

VOLBY 2021: Volby se blíží. Jak je to s kroužkováním a co dělat, pokud nemáte hlasovací lístky?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky klepnou na dveře. Už tento pátek se otevřou volební místnosti napříč celou republikou. K letošním volbám předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Jeseník

Štítky volby, karanténa, stanoviště, koronavirus, covid, Olomoucký kraj, Olomouc, Jeseník, Přerov, Šumperk, Prostějov, okres Jeseník, Vrahovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji dnes na speciálních stanovištích volilo šest desítek lidí v karanténě  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.