Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hnutí ProOlomouc spojí pro volby síly s Piráty. Lídrem kandidátky bude Tomáš Pejpek

Společně budou o přízeň voličů v zářijových volbách do olomouckého zastupitelstva usilovat představitelé hnutí ProOlomouc a Pirátů. Lídři politických organizací to potvrdili podpisem memoranda o spolupráci. Jako klíčové body programu uvádějí strany záměr digitalizovat magistrát, věnovat se transparentnější správě financí a městských organizací a zatraktivnit město pro občany.

„Už před čtyřmi lety vyjádřili občané ve volbách poměrně velkou podporu změně. V Olomouci dvacet let vládne pořád víceméně podobná skupina stran a osob. Poptávka po změně nebyla vyslyšena tím, že ANO uzavřelo koalici s původními stranami. Naším cílem je, aby změna tentokrát už proběhla,“ řekl před podpisem memoranda lídr hnutí ProOlomouc a olomoucký zastupitel Tomáš Pejpek.

Ten bude jedničkou na společné kandidátce, druhé místo obsadí vysokoškolský pedagog a olomoucký zastupitel Viktor Tichák, který je současně krajským předsedou Pirátů. „Už teď v zastupitelstvu působíme jako nejvýraznější opoziční složka. Nabízí se spojit síly i před volbami. Už v minulých volbách jsme upozorňovali na to, že Olomouc je nejzadluženějším krajským městem. Dluh se za uplynulé čtyři roky nepodařilo nějak významně snížit. Zároveň se neprovedla žádná reforma magistrátu či digitalizace, což se pro nás řadí mezi priority,“ doplnil Tichák.

Hnutí ANO potvrdilo kandidáty pro volby v Olomouci. Lídrem je primátor Žbánek

Hnutí ANO v Olomouci schválilo podobu kandidátní listiny pro letošní komunální volby. Post primátora bude z pozice lídra kandidátky obhajovat Miroslav Žbánek. Na druhém místě je v seznamu personální manažerka a olomoucká zastupitelka Miroslava...

S ohledem na vysoké zadlužení města zdůrazňuje koalice ProOlomouc a Pirátu potřebu úspor. „Plánujeme malé, efektivní a rychle realizovatelné projekty, které se projeví do zlepšení života občanů. Ať už se to týká veřejných prostranství, dopravy či pomoci potřebným,“ podotkl Tomáš Pejpek.

Kromě digitalizace a transformace podoby olomouckého magistrátu a transparentní správy financí prezentuje koalice jako dlouhodobý cíl promyšlený rozvoj města i jeho okolí včetně služeb a dopravy. „Některá města jako Zlín či Litomyšl prochází změnami ve veřejném prostoru a Olomouc je v tomto směru na chvostu. Chceme nastartovat změny, které během zhruba deseti let dokáží Olomouc vrátit na přední příčky v atraktivitě. Abychom nežili jen z historie a z univerzity. Cílem je nabídnout občanům tak kvalitní prostředí pro život a pro práci, aby se do města spíše stěhovali, než aby ho opouštěli,“ sdělil architekt a lídr ProOlomouc Pejpek.

Na svých kandidátkách pro komunální volby v Olomouci pracují i další strany, většina už vybrala svého lídra. Primátor Olomouce Miroslav Žbánek bude jako jednička kandidátky hnutí ANO obhajovat funkci v čele radnice. Memorandum o předvolební koalici Spolu pro komunální volby v Olomouci nedávno podepsali zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Lídrem chystané společné kandidátky bude primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS).

Hnutí STAN vytvoří pro komunální volby v Olomouci společnou kandidátku se Zelenými, chystá se memorandum o spolupráci. Společný program a podobu kandidátky představí obě strany v následujících týdnech. V čele společné kandidátky stane olomoucká zastupitelka a vysokoškolská pedagožka Andrea Hanáčková za STAN. Hnutí spOLečně povede do voleb primátorův náměstek Otakar Bačák. KSČM do čela kandidátky vybrala Liběnu Večeřovou.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo před čtyřmi lety ANO, získalo 14 mandátů. Druhé skončilo ProOlomouc s šesti mandáty. Třetí koalice Piráti a Starostové rovněž se šesti zastupiteli. Čtvrtá ODS získala pět mandátů, čtyři pátá KDU-ČSL. Šesté skončilo hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty. Koalici po volbách vytvořilo ANO společně s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

Nápis Sláva ruským zbraním by se měl zakrýt, navrhují komunisté úpravu památníku v Olomouci

Dočasnou úpravu památníku Rudé armády v olomouckém parku navrhuje místní okresní výbor Komunistické strany Čech a Moravy. Podle politického uskupení by se měla v souvislosti s aktuální invazí na Ukrajinu překrýt jedna z pamětních desek s nápisem...

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, volby, komunální volby, Olomouc, Piráti, ProOlomouc, koalice, Česká pirátská strana, magistrát, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Viktor Tichák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí ProOlomouc spojí pro volby síly s Piráty. Lídrem kandidátky bude Tomáš Pejpek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.