Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VOLBY 2022: Víme určitě, že nikdo s námi nechce jít do koalice, přiznává jednička KSČM

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Jedničkou na kandidátce KSČM je Liběna Večeřová.

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Nebudeme vítěznou stranou, ale budeme tzv. hlídacím subjektem. Budeme hlídat kroky pravděpodobně nové koalice, aby byla řádným hospodářem s vyrovnaným rozpočtem bez dalšího zadlužování. Abychom efektivně využívali dotace a celé hospodaření nebylo založeno pouze na nich.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Satelitní městečka stále táhnou a v okolí rovinaté Olomouci s vybudovanými cyklostezkami ideální stav. A pokud se bude i nadále úrodná černozem Hané měnit na anglické trávníky u satelitních domů, asi s tím nic neuděláme. Musí se udělat razantní krok k zastavení přeměny zemědělské půdy na stavební parcely. Ve výstavbě bytů upřednostňovat subjekty s majetkovou účastí státu, družstva nad soukromými developery při prodeji a pachtu městských pozemků. Soukromým developerům chceme pozemky předávat pouze s podmínkou vybudování podzemních parkovišť, energeticky autonomních budov a přenechání části bytových jednotek městu. Myslím, že s byty s rozumným nájmem bychom mohli mít šanci, ale kde na to vzít?

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Pokud hospodaříte s poměrně vysokou dlužnou částkou, jaká je v rozpočtu našeho města, zázraky se v tomto případě dít nebudou. V podstatě rozpočet pro 2022 je víceméně shodný s rozpočtem pro rok 2021. Jedná se o věc veřejnou, přístupnou pro každého občana. Možná by rozpočet mohl být úspornější, ale s ohledem na stav všech zařízení by nám mohlo něco spadnout na hlavu.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Když se procházím nebo projíždím městem, mám pocit, že naše město je zelené, ale pravda je opakem. Pouhých 20% patří zeleným plochám z celkové výměry obce, do kterých podle Českého statistického úřadu patří zahrady, louky, sady, trvalé travnaté prostory a lesy. Problematika zeleně je jednou z priorit, ale je to bohužel nejen přání, ale i tzv. papírová válka s památkáři, životním prostředím, dopravou atd. A přání se ne vždy změní ve skutečnost, pokud nepočítám rádoby okázalé sázení stromů veřejnými činiteli naší obce. A proč zrovna stromy? Jsou i jiné alternativy, např. dům na Tomkově ulici s vertikálními zahradami, což je hydropodnický způsob pěstování rostlin, původní vynález Egypťanů, tak proč bychom jej nemohli prosadit my v našem městě?

VOLBY 2022: Město nemá dotovat komerční a lobbistické skupiny či koníčky dospělých, říkají Svobodní

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Téma aktuální, protože současné vedení Olomoucké radnice se rozhodlo tzv. parkovací revoluci před volbami odložit. Pokud budeme mít nadpoloviční většinu, pak musíme zajistit více parkovacích míst, ale to je iluze. My budeme předkládat a prosazovat taková řešení, aby rezidenti, kteří budou zatíženi poplatkem, měli k dispozici vždy parkovací místo a ne jako dnes 15 minut hledali i desítky metrů od svého domu místo k zaparkování. Je potřebné se zaměřit na minimalizaci parkovacích míst zabraných dlouhodobě stojícími vozidly.

Budete prosazovat, aby se městských veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Pochopitelně respektujeme a podporujeme platnou legislativu v této oblasti.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
My víme určitě, že nikdo s námi nechce jít do koalice.

Kdo je Liběna Večeřová
Narozena 27. 5. 1967
Dokončené vysokoškolské vzdělání na Univerzitě Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera
Od roku 1985 v pracovním poměru u Českých státních drah a jejich nástupnických organizací, nyní u Správy železnic, statní organizace
Vdaná, jeden syn
Záliby: rekreační sport, zahrádkářství, cestování

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Liběny Večeřové

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Liběna Večeřová, KSČM, koalice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, rozpočet, Drbna.cz, parkování, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Vladimir Vladimirovič Putin, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Víme určitě, že nikdo s námi nechce jít do koalice, přiznává jednička KSČM  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.