Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VOLBY 2022: Finance do profesionálního sportu podrobíme kontrole, říká lídr ProOlomouc a Pirátů

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Lídrem kandidátky ProOlomouc a Piráti je Tomáš Pejpek.

Co je podle Vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Je jich řada, ale podle mého názoru je největším problémem to, že se neumíme shodnout na tom, jaká by Olomouc měla být.  Kdybychom si řekli, že Olomouc bude v republice nejdůležitější město sportu, nebo budeme mít nejslavnější květinovou výstavu, nebo nejlepší vědu, museli bychom se tomu přizpůsobit a udělat vše proto, aby v tom Olomouc vynikla. V Olomouci ale politici nabízejí všechno, co si člověk vzpomene: historické jádro, parky, divadlo se 3 soubory, filharmonii, zoo, vrcholový fotbal na městském stadionu, vrcholový hokej v nové aréně, aquapark, výstavy Flóra i lidové veselice. K tomu se samozřejmě město musí starat o silnice, školy, veřejnou dopravu, zeleň, odpady a nakonec to dopadá tak, že máme všechno, ale nic pořádně a hodně dluhů.

Je třeba si zvolit priority, nejlépe silné stránky. Olomouc má bezesporu republikově ojedinělý soubor památek, parků a muzeí. Vysoká kvalita zdravotnictví a nabídka škol spolu s příjemnou velikostí města jsou předpokladem pro to, aby Olomouc byla městem s vysokou kvalitou života. Takovou, kvůli které se k nám budou lidé chtít stěhovat. Našimi prioritami proto jsou kvalitní veřejný prostor v nejširším slova smyslu a kvalitní infrastruktura zajišťující služby občanům. V obou těchto oblastech máme co dohánět.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Našim dlouhodobým cílem je zvýšit do roku 2050 počet obyvatel Olomouce na 125 000. K tomu musíme zlepšit spolupráci města se stavebníky a developery a odstraňovat bariery pro výstavbu na jedné straně a na druhé straně dělat město atraktivnější pro nově příchozí i pro studenty zdejších škol po stránce kvality prostředí i služeb občanům.  

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Budeme pokračovat v úsporných opatřeních na magistrátu i v městských firmách, abychom ufinancovali menší investice a spláceli dluhy. Způsob financování kulturních příspěvkových organizací, divadla a filharmonie, budeme muset změnit. Současná situace je dlouhodobě neudržitelná. V případě divadla a filharmonie se nyní výrazně nekloníme k žádné z koncepcí, které leží na stole, už ale nebudeme strkat hlavu do písku a budeme konat. Finance do profesionálního sportu taktéž podrobíme kontrole. Například dotace určené na sportování dětí musí jít opravdu 100% na děti, ne na profi kluby. Chceme například razantně zvýšit objem peněz pro městské části, opravy, cyklostezky nebo dotace do živé kultury, na druhé straně v příštích 4 letech nechystáme žádné miliardové omyly, jakými byl například Aquapark nebo přednádražní prostor.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Co se týká stromů v ulicích, to je těžký boj, stromy zatím prohrávají s inženýrskými sítěmi a občas s developery. Musíme bojovat o každý strom. Nedostatkem zeleně trpí hlavně jih a západ města, tam chceme při budoucím stavebním rozvoji plánovat nové plochy zeleně. A co je možná nejdůležitější, musíme chránit plochy příměstské zeleně před zastavěním, ať už se to týká Neředínského horizontu, tam chceme vysadit alej na hřebeni jako základ budoucího lesoparku, nebo Lazeckých luk, kde bohužel současná koalice nedávno prodávala nerozumně pozemky.

VOLBY 2022: Není možné, aby STRABAG ovládaný oligarchou získával zakázky za miliony, říká jednička STAN

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Zavazujeme se věnovat peníze vybrané z parkování zpět do jeho zlepšování, zdráhám se ale slíbit, že město samo postaví nové velké parkovací kapacity. Například se zavedením parkovacího systému by měly vzniknout parkoviště P&R na okrajích města pro dojíždějící, bohužel město nemá připravené pozemky a projekty, bude to běh na dlouhou trať. Co se týká sídlišť, město nemá peníze aby platilo plošně výstavbu parkovacích domů. Co hodláme udělat je vytvořit dobré podmínky a podpořit takovou výstavbu jinými stavebníky, například družstvy.

Budete prosazovat, aby se městských veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Touto otázkou jsme se zatím nezabývali. Prioritami pro nás jsou v nadcházejícím období zajištění energií a hospodaření s nimi a dále adresná pomoc nízkopříjmovým skupinám obyvatel, typicky jsou to někteří senioři, samoživitelé a samoživitelky.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice? 
S SPD a KSČM.

Kdo je Tomáš Pejpek
Narozen 4. 12. 1966 v Praze, ženatý, tři děti, bydliště v Olomouci.
Studium na ČVUT v Praze, Fakulta architektury v letech 1985 až 1991.
Pracoval v ateliérech v Rakousku, Praze a Olomouci. Od roku 1998 má vlastní praxi jako autorizovaný architekt, od roku 2020 je architektem města Jeseník.
Podílel se na řadě architektonických a urbanistických projektů.
Byl zakládajícím členem a je předsedou politického hnutí ProOlomouc a od roku 2014 zastupitelem města Olomouce. Působil nebo působí v komisích pro architekturu a územní plán, komisi hospodářského rozvoje a komisi pro kulturu a památkovou péči. Je členem Výboru pro regionální rozvoj Zastupitelstva Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Pejpka

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Tomáš Pejpek, ProOlomouc a Piráti, sport, Česká pirátská strana, Drbna.cz, divadlo, peníze, Praha, Olomoucký kraj, Vladimir Vladimirovič Putin, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Finance do profesionálního sportu podrobíme kontrole, říká lídr ProOlomouc a Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.