Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Nejen Zácha, ale i Kouba a Kocourek kandidují v Přerově, ale přebývají jinde. Zákon neporušují

Lídr ODS Michal Zácha není jediný politik, který kandiduje v Přerově, ale přebývá jinde. Dvojka na kandidátce ODS, náměstek primátora Petr Kouba, bydlí v Horní Moštěnici a lékař Tomáš Kocourek na jedenáctém místě pobývá v Radslavicích. U Kouby již soud v minulosti rozhodl, že jeho zvolení do zastupitelstva je platné.

Lenka Jüngling, jednička kandidátky Piráti - ODVAHA ZMĚNIT PŘEROV
"Je na svědomí každého politika, aby si zametl před vlastním prahem. Já osobně bydlím v centru Přerova, a protože zde žiju, chci se aktivně podílet na změnách, které všem Přerovanům pomohou žít lepší a klidnější život. To, že někdo utíká z Přerova, nebydlí tady a nezná ani denní strasti svých občanů, je smutné. Zákon to však dovoluje a lidé u voleb posoudí, zda jim to přijde fér."

Lídr ODS a současný radní města Michal Zácha se chce stát primátorem v Přerově, přebývá však ve Veselíčku na Přerovsku, což potvrdili místní obyvatelé. Ve stejné situaci je dvojka na kandidátce ODS a náměstek primátora Přerova Petr Kouba z ODS.

"Má trvalý pobyt někde v Přerově, ale bydlí v Moštěnicích," potvrdil jeden z obyvatel Horních Moštěnic na Přerovsku.

Kouba odmítá, že by nějak pochybil nebo obcházel volební zákon. "Rozhodně to nepovažuji za problém. Jsem dlouhodobě spjat s Přerovem, mám zde trvalý pobyt, jsem rodák a veškeré své aktivity mám spojené s tímto městem," prohlásil náměstek primátora.

Po komunálních volbách před čtyřmi lety jeho zvolení právě kvůli tomu, že nebydlí v Přerově, napadla jedna z přerovských obyvatelek. Soud jí za pravdu nedal. "Je nesporné, že byl v uplynulém volebním období zastupitelem města. V Přerově od počátku své profesní kariéry pracuje jako učitel na gymnáziu, je činný v místní neziskové organizaci a jeho děti zde navštěvují školu. Nesporně již dlouhodobou prací pro město v jejím zastupitelstvu kandidát své pouto k obci a životu v ní prokázal," konstatoval tehdy podle Přerovského deníku soud.

Lídr ODS Zácha kandiduje na primátora Přerova, pobývá však ve Veselíčku

Lídr ODS a současný radní Michal Zácha se chce stát primátorem Přerova, přebývá však jinde. Zácha je s Přerovem spjatý od narození a má zde trvalé bydliště, pobývá však ve Veselíčku na Přerovsku. Tvrdí, že jde o chalupu, místní lidé však...

Stejný problém s bydlištěm má ovšem i ortoped Tomáš Kocourek, který je na kandidátce ODS na jedenáctém místě. V Přerově má trvalé bydliště, pobývá však v Radslavicích na Přerovsku. "Bydlí tady, má tady s manželkou a dětmi postavený dům, ale trvalé bydliště má asi pořád v Přerově," potvrdil jeden z obyvatel Radslavic.

Kocourek se vymlouvá na to, že do Radslavic jezdí jenom občas, v Přerově však pracuje a má zde i ordinaci. "V Radslavicích jenom někdy přespávám podle toho, jak potřebuji. Bydlím v Přerově, nevidím v tom problém," reagoval Kocourek.

Není to přitom první případ, kdy nějaký politik kandidoval ve městě, ve kterém fakticky nebydlel. Komunista Jaroslav Šlambor byl před lety radním Prostějova, bydlel však ve Skalce na Prostějovsku. Jeho reakce tehdy byly absurdní a komické. Když se ho například po sérii výmluv opozice v zastupitelstvu nakonec přímo zeptala, kde tedy fakticky bydlí, odvětil, že odpoví písemně do třiceti dní.

Pokud má kdokoliv v obci nebo ve městě trvalý pobyt, může zde volit i kandidovat a zákon neporušuje. 

Podle politologa Miloše Gregora z Masarykovy univerzity v Brně kandidátskou turistiku zhodnotí voliči. "Zpravidla se tato kandidátská turistika koná v místech, kde má kandidát pocit, že má větší šanci na zvolení. Pak je to na vyhodnocení voličů, zda uvěří takovému kandidátovi, že bude v případě zvolení nejlépe reprezentovat právě jejich obec," komentoval tuto situaci politolog.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pomahamemestu.cz

Štítky volby, bydliště, trvalé, faktické, komunální, Petr Kouba, Tomáš Kocourek, ODS, Přerov, Michal Zácha, Radslavice, Horní Moštěnice, okres Přerov, trvalý pobyt, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen Zácha, ale i Kouba a Kocourek kandidují v Přerově, ale přebývají jinde. Zákon neporušují  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.