Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budujme obnovitelné zdroje. Snížíme si tak účty za energie, říká Miroslav Kindl

PR článek

O svých plánech jak “ozelenit” Olomouc se rozvykládal Miroslav Kindl, dvojka společné kandidátky STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti.

Nedávno jste představili vize, kde plánujete masivně budovat obnovitelné zdroje v Olomouci. Co vás k této úvaze vede a z čeho ji chcete financovat?
Důvody k podpoře zdrojů obnovitelné energie pociťujeme toto léto velice často. Klimatická změna není klišé, skutečně se děje a skutečně neseme jako lidstvo velkou část odpovědnosti za ni. Naše naprosto zbytečné plýtvání zdroji musí skončit. Začněme s již prověřenými technologiemi jako je fotovoltaika a tepelná čerpadla a vybavme jimi vybrané veřejné budovy a školy. Budeme k tomu motivovat i soukromé vlastníky nemovitostí. Obnovitelné zdroje ve finálé sníží účty za energie úplně všem. Nepřemýšlíme v horizontu čtyř volebních let ale v horizontu několika desetiletí, vytváříme lepší podmínky pro naše děti. Projekty modrozelené infrastruktury je možno financovat (s malým vlastním podílem) z celé řady evropských projektů.

Jak se podle vás město stará o svou zeleň? Jsou ulice Olomouce dostatečně zelené?
Zeleň mimo olomoucké parky je ve městě hodně opomíjená. Není to ale vina pouze současné radnice. Tuto situaci zapříčinili již předchůdci dnešního primátora, rady a zastupitelstva dlouhodobým zanedbáváním širšího kontextu problému, tj. např. budováním kolektorů a absencí poctivého generelu ozelenění města. Pro novou městskou vládu by zeleň v ulicích měla být jedním z prioritních témat – při správné přípravě a údržbě přináší jen pozitiva.

Dříve se říkalo, že Olomouc je město květin. To především díky každoroční probíhající výstavě Flora a svým parkům. Jak se k tomuto stavíte vy? Má Olomouc být na co hrdá?
Flora dokázala pořádat výstavy unikátní a s mezinárodním přesahem a významem. Již dlouhou dobu ale kvalita výstav klesá a dříve laickou i odbornou veřejností pozitivně vnímané přehlídky se mění v bizarní trhy s cílem vydělat na provoz společnosti. Ačkoli můžeme vcelku povedený poslední ročník vnímat v kontextu předešlých mnoha jako pozitivní zprávu do budoucna, práce k ozdravení Flóry jako výstavy i instituce musí začít na radnici. Město květin nedělají ledabyle umístěné květináče na veřejných prostranstvích, ale celoroční práce poctivých řemeslníků / zahradníků ve všech částech metropole.

Letos v létě pociťujeme obzvláště silně, že se nám přehřívají ulice. Jak hodláte řešit tento problém?
Všechny odbory a oddělení magistrátu by měly začít poznávat a velice brzy také implementovat principy modrozelené infrastruktury, které dokážou nejvýznamněji přispět k ochlazení města v horkých letních dnech. Olomouc je velkoryse rozvrženým barokním městem a relativně široké ulice neskýtají příliš stíněných zákoutí. Je třeba rozumně sázet zeleň v ulicích. Na náměstích s pomocí architektů a designerů vytvářet dočasně odstíněné plochy a občanům a návštěvníkům dát možnost osvěžit se a schladit se u pítka či kašny. Inspiraci hledejme tam, kde se s tímto problémem potýkají již dlouhou dobu – v Itálii, Španělsku či Portugalsku.

Pracujete jako historik umění. Jak se dá kloubit historické dědictví Olomouce s moderní pojetím zeleného města?
Město bylo, je a určitě i do budoucna bude živým organismem. Čím více budeme násilně omezovat kvalitní moderní výstavbu v historickém centru, tím více povedeme občany a investory k obcházení úředníků a k polovičatým řešením. Vzdělání a kompetentní odborníci a úředníci, úřad městského architekta a veřejné soutěže s erudovanou porotou mohou naopak zajistit kvalitní vstupy současné architektury, designu i zelených ploch a pásů do historických center měst. Kontrast historických přístupů a těch kvalitních moderních je jednou z mnoha věcí, které odlišují moderní a kulturní město s širokým potenciálem od ospalého a provinčního skanzenu, kde lépe už bylo.

Kdo je Miroslav Kindl?
Miroslav Kindl si Olomouc zamiloval v době svých vysokoškolských studií na Katedře dějin umění Univerzity Palackého. Nyní v Muzeu umění Olomouc vede Odbor starého umění, přednáší na Katedře dějin umění UP a je členem kulturní komise města Olomouce. Do politiky ve Straně zelených vstoupil v roce 2015. Má obrovský zájem rozvíjet město, ve kterém žije, proto mu také věnuje velkou část svého profesního života.
V politice se věnuje především otázkám kultury a urbanismu historických měst. Je také velký příznivec budování cyklostezek a ozeleňování ulic města. Zároveň ví, že město musí co nejdříve najít ideální kompromis mezi svou historickou tváří a moderní dobou, žádající zásahy do památkových center měst. Tyto zásahy musí být unikátní, umělecky maximálně cenné a musí vzejít z veřejné soutěže a pod odborným dohledem.
Miroslav se po městě pohybuje převážně na kole doprovázen svými dětmi. Díky tomu a dalšímu koníčku, kterým je běh, bude také usilovat o budování smysluplných cyklostezek a jiných rekreačních spojnic města s blízkým venkovem. Kromě běhu se Miroslav ve volném čase věnuje své rodině a svému největšímu koníčku – své práci.
Zpracovatel/zadavatel: STAN/STAN

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky komunální volby, STAN, Olomouc, energie, obnovitelný zdroj, Starostové a nezávislí, umění, Univerzita Palackého v Olomouci, Strana zelených, Muzeum umění Olomouc, Itálie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budujme obnovitelné zdroje. Snížíme si tak účty za energie, říká Miroslav Kindl  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.